(Dit recept is voor 8 personen)
- 2 kg witlof
- 3 uien
- 3 el olijfolie
- 1 liter gevogeltefond
- 5 dl bier
- 5 dl slagroom
- 100 gr rauwe ham
- 1 el suiker
- zout
- peper
- keukenpapier
- bieslook
- gevogeltebouillonblokje
Diversen
- staafmixer/blender
Bereiden
- Snijd de bieslook heel fijn.
- Verwijder evt. de lelijke buitenste blaadjes van de witlof en snijd de witlof daarna in stukjes; pel en snipper (grof) de ui.
- Verhit de olie of boter in een grote soeppan en fruit de uien en de witlof in ±5 min glazig zonder te kleuren.
- Voeg de fond, het bier en de helft van de room toe; breng alles aan de kook; draai het vuur daarna laag en laat de soep nog ± 30 min zachtjes koken.
- Bak ondertussen de hamrepen in een droge koekenpan en laat ze op keukenpapier afkoelen.
- Zet de soep nu op hoog vuur en laat dit ±10 min zonder deksel inkoken.
- Roer de suiker en de rest van de room erdoor, pureer de soep met een staafmixer/blender en breng op smaak met zout, peper en een bouillonblokje (je kunt de soep eventueel ook nog zeven).
Serveren
Serveer de soep in een kom, glas of bord en zet er een reep uitgebakken ham in. Eventueel garneren met wat bieslook.