Pittige tomaten-kippensoep

Ingrediënten (voor 6 personen)

Voor de  bouillon

  • Karkas van een flinke kip met vleugels en ander afval
  • 2 takjes peterselie
  • 2 takjes bladselderij
  • 1 ui
  • 1 flinke wortel
  • Paar stukjes foelie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 liter water
  • 1 tl zout
  • 1 tl geplette zwarte peperkorrels
  • 1 kleine kipfilet

Voor de soep

  • 1 pakje tomatensoep poeder (voor ¾ liter soep, 40 gram)
  • 1 el bloem
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
  • 1 tl sambal (oelek of bereide, naar smaak)
  • ½ el goela djawa of bruine suiker
  • 1½ el ketjap manis
  • ½ tl laospoeder
  • ½ tl ketoembarpoeder
  • Klein handje vermicelli
  • 1 kleine prei in ringetjes

Bereiding

  1. Hak het karkas in stukken. Doe alle ingrediënten, behalve de kipfilet, in een grote pan en breng het geheel  langzaam aan de kook, daarna de temperatuur laag zetten. In 2- 2,5 uur laten trekken tot mooie bouillon. De laatste 20 minuten de kipfilet mee laten garen.
  2. De bouillon zeven en 1½ liter afmeten, de kipfilet bewaren, in stukjes scheuren en apart houden.
  3. Vermeng het soeppoeder met de bloem. Maak een papje van de tomatenpure, sambal, suiker, ketjap laos en ketoembar. Roer dit glad met het soeppoeder mengsel.
  4. Steeds wat bouillon toevoegen tot een makkelijk vloeibare massa ontstaat , bouillon aan de kook brengen en al roerend de massa toevoegen.
  5. Check de smaak, afslappen kan met wat overgebleven bouillon of gewoon water, hoger op smaak kan met de specerijen of wat extra soep poeder.
  6. Voeg het vlees, de vermicelli en de prei toe en laat een paar minuten zachtjes doorkoken tot vermicelli gaar is.

Voor een lichte simpele kippensoep kun je ook stap 1 t/m 5 overslaan. Breng de bouillon lekker op smaak, laat desnoods even inkoken,  daarna stap 6.

Print Friendly, PDF & Email