Vanille roomijs met blue Curaçao

 

Voor de vanille roomijs
Ingrediënten:

  • 1 vanille stokje
  • 250 ml volle melk
  • 140 mg fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 500ml slagroom
  • 7 eidooiers
  • IJsmachine
 
Bereiding:
  1. Schraap merg uit vanillestokje en breng  merg + vanillestokje , suiker en vanillesuiker met 250 ml volle melk aan de kook. ( pan met dikke bodem).
  2. Draai het vuur laag en laat de vanille melk 15 minuten trekken.
  3. Schenk de rest van de slagroom 500ml in een grote kom en zet er een fijne zeef boven.
  4. Klop de eidooiers een voor een los en voeg een beetje warme melk toe en schenk alles terug in de pan.
  5. Roer onafgebroken op een middelhoog vuur over de bodem van de pan tot de melk begint te binden en de saus aan de spatel blijft hangen. Als je een thermometer gebruikt, zorg dan dat niet boven de 80 C uitkomt, hierboven stollen de eiwitten en krijg je kleine klontjes in je saus.
  6. Schenk de vanillebasis door de zeef bij de room. Zet de kom in ijskoud water en roer het de vanillebasis met room koud .
  7. Dek het 30 min af in de koelkast.
  8. Schenk het mengsel in de ijsmachine en draai in 25-30 min tot ijs. Schep het ijs in een afsluitbare diepvriesdoos en zet in de vriezer tot gebruik.

Voor de blue Curaçaosnippers:

 Ingrediënten:
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 1 tl boter/margarine
  • 1,5 el witte basterdsuiker
  • 4 el water
  • Blue Curacao likeur
  • 1 citroen
  • Spa Citron (koud)
  • Slagroom als ganering
  • Vanille-roomijs

Bereiding:

De blauwe gelatinesnippers kunnen lang van tevoren gemaakt worden en in de koelkast bewaard blijven tot gebruik.

  1. Ruim koud water in een kom doen en de gelatine hierin ong 10 minuten laten weken.
  2. Ondertussen het bord dun insmeren met boter en wegzetten.
  3. In een steelpannetje 4 el water aan de kook brengen, de basterdsuiker toevoegen en al roerend op laten lossen.
  4. De gelatine goed uit knijpen.
  5. Het steelpannetje van het vuur halen en de gelatine hierin roerend op laten lossen.
  6. 5 el Blue Curaçao door het gelatinemengsel roeren en dit op het ingevet bord gieten. Laat dit wat afkoelen, huishoudfolie erover en in de koelkast op laten stijven.
  7. De blauwe gelatine kun je vlak voor gebruik in stukjes snijden, doe maar kris kras, het hoeft niet zo netjes.

Verdere bereiding:

  1. Van de citroen 4 dunne plakjes snijden (voor de garnering van het glas) De rest van de citroen uitpersen.
  2. Zet de 4 glazen naast elkaar op een rij en vul elk glas achtereenvolgens.
  3. In elk glas 2 a 3 el Blue Curaçao schenken.
  4. Met een ijsbolletjestang (of lepel) in elk glas 2 a 3 bolletjes ijs scheppen.
  5. Wat citroensap erover sprenkelen. Spa Citron naar smaak erbij schenken.
  6. Een toef slagroom erop spuiten en rietje erbij steken.
  7. Bestrooien met snippers blauwe gelatine. Een plakje citroen aan de rand van het glas steken. Een rietje en een sorbetlepel in het glas steken.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email