Toespijs voor heren

Opmerkingen:

“ De saus dat moet een wijsaus wezen.
Een lepel cognac dat kan geen kwaad en een citroenschil voor de fraaiheid.
En geur o Stansje, dat ’s praat. Hij moet vooral echt grillig trillen”. (uit:“Vorstelijk Tafelen in Nederland”

 

Pudding voor een gesloten puddingvorm van 1 liter

Ingrediënten Pudding:

  • Boter en paneermeel voor de vorm.
  • 125 gram oud witbrood zonder korst (in brede reepjes)
  • 100 gran bitterkoekjes
  • 5 eieren
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • Citroenschil
  • Kaneel
  • 5 dl melk
  • 100 gram boerenjongens

Ingrediënten Schuimige cognacsaus:

  • 0,8 dl gepasteuriseerde eidooier
  • 1,2 dl gepasteuriseerd eiwit (= 4 eieren)
  • 150 gram basterdsuiker
  • mespunt geraspte citroenschil
  • 3 dl witte wijn
  • 1 dl cognac
  • drupje citroensap
  • Bitterkoekjes voor de garnering
  • Boerenjongens voor de garnering.

Bereiden: (20 minuten)

Beboter de vorm en deksel, bestrooi met paneermeel. Klop het losse paneermeel weg.
Leg brood en koekjes ieder in een schaal. Klop de eieren los met suiker, citroenschil en kaneel.
Voeg melk toe. Schenk wat over het wittebrood en wat over de bitterkoekjes. Laat even weken.
Laat de rozijnen (boerenjongens) uitlekken.

Vul de puddingvorm om en om met wat brood, bitterkoekjes en rozijnen.
Begin en eindig met brood. Schenk hier telkens wat van de overige eiermelk bij.

Pocheer de pudding in de gesloten vorm 1,5 uur au bain-marie. Laat hem even staan, keer en serveer met warme cognacsaus.
Garneer met de achtergehouden bitterkoekjes en boerenjongens.

Klop voor de cognacsaus dooier en wit schuimig met suiker en citroenschil.
Zet het pannetje au bain-marie. Klop wijn, cognac en citroensap erbij, blijf kloppen tot de saus bindt.

Print Friendly, PDF & Email