Ontdooi het filodeeg. Spreid vellen filo deeg voorzichtig uit op een aanrecht.
Snijd 1 cm dikke plakken van de cake en steek met een glas een rondje uit de plak. Leg op het hart van een filodeeg vel een rondje cake en schep hierop een bol slagroom ijs of snijdt een passend vierkant blok uit bevroren ijs. Vouw het filodeeg dicht rondom het ijs tot een mooi pakketje. Werk randen van filodeeg af met water. Werk snel zodat het ijs niet te veel smelt. Vries dit pakketje in. Plaats borden in de koeling.
Vanillesaus
Zet de room op in steelpan. Bewaar een beetje room (2 el) om de eierdooiers te mengen. Splijt het vanillestokje. Voeg de suiker en het gespleten vanille stokje toe aan de room. Breng aan de kook. Laat dit 5 minuten voorzichtig koken en 5 minuten laten staan. Snijdt vanillestokje open en breng het vanillemerg terug in de saus. Meng nu de dooiers en de achtergehouden room.
Klop dit mengsel door de gekookte room en zet pan terug op het vuur (laag, niet koken). Laat saus voorzichtig binden en zeker niet koken. Steeds roeren en verwarmen tot ongeveer 80 graden. Warm of koud serveren.
Afmaken
Plaats ijs uit de vriezer op een rooster en zet in de hete oven. Bak het ijs in 3 tot 4 minuten. Plaats ijs op borden, breng saus aan en strooi amandelschaafsel. Serveer direct.