Beurre Noisette

(Dit recept is voor 4 personen)

  • 200 gr roomboter

 

Beurre noisette betekent letterlijk hazelnootboter. Het is eigenlijk niets meer dan roomboter, die verwarmd is tot het een mooi goudbruine kleur heeft gekregen. De smaak gaat van romig neutraal ineens naar diep (hazelnootachtig en haast een beetje zoet). Dit product is overal lekker bij: pastasauzen, op broden en in baksels.

Bij 200 gram boter houd je als eindproduct ±100-150 gram over.

Bereiden

Gebruik goede roomboter (dus geen margarine, halvarine of andere boterproducten)

  1. Snijd de roomboter in blokjes en doe dit in een lichte (qua kleur) pan. Op deze manier kan je beter zien of de boter al de goede kleur heeft.
  2. Smelt de boter op middelhoog vuur en blijf constant roeren.
  3. Op een bepaald moment gaat de boter borrelen/schuimen. Dit is goed. Blijf roeren totdat je merkt dat de boter van kleur begint te veranderen.
  4. Als de boter mooi goudbruin maar niet te donker is en naar hazelnoten ruikt, dan moet je het in een kom gieten (niet in de pan laten zitten, want dan kleurt hij te ver door).
  5. Je zult nu zien dat de vaste delen naar de bodem zakken en je de “goede” boter er zonder moeite af kunt scheppen (dit kun je bewaren en gebruiken).
  6. Als je de beurre noisette laat stollen, dan is hij wat korreliger dan normale roomboter.
Print Friendly, PDF & Email