Kipsalade – Bang bang ji

Ingrediënten

Hoeveelheden zijn voor 4 tot 6 personen

  • 250 gram kipfilet
  • 0.5 komkommer
  • 2 lenteui

voor de sesamsaus

  • 2 el sesampasta (of smeuige pindakaas)
  • 1 tl suiker
  • 1.5 el donkere sojasaus
  • sichuan peper (vers gemalen)
  • 1 tl chiliolie
  • 1 el sesamolie

Bereiding

Voorbereiden

  1. Doe de kipfilet in een pan met een halve liter water. Breng aan de kook en laat vervolgens op middelmatige warmte zachtjes koken gedurende 10 tot 15 minuten. De kip moet gaar zijn.
  2. Onderwijl de komkommer wassen, in de lengte in tweeën snijden en de zaden verwijderen (gaat makkelijk met meloenbolletjessnijder). Snij elke halve komkommer in stukjes van 10 cm lang en snij dan hele dunne plakjes in de lengte. Leg de plakjes in een vergiet en strooi er wat zout overheen. Laat ongeveer 10 minuten staan om het vocht te onttrekken. Afgieten en de komkommer met keukenpapier droogdeppen.
  3. Maak de lenteui schoon, was ze en snij in dunne ringetjes.
  4. Mix de sesampasta, suiker, sojasaus, Sichuan peper, chili- en sesamolie bij elkaar in een kommetje, meng er 2 tot 3 eetlepels water doorheen en roer goed tot een mayonaise-dikke substantie ontstaat. Wees voorzichtig met water, het wordt gauw te dun. Afdekken en bewaren.
  5. Giet de kipfilet af en laat even afkoelen. Sla met een deegroller of vleeshamer (een steelpan met dikke bodem werkt ook) op het vlees tot de vezels losser worden. Scheur het vlees in hele dunne lange draadjes.
  6. Schik de komkommerplakjes in een mooi rondje, waarbij de plakjes overlappen, op een ronde serveerschaal. Hoop de kipdraadjes in hetmidden hoog op. Leg de lenteuiringetjes daaromheen. Afdekken en koel (maar niet niet in de koelkast) bewaren tot het tijd is om te eten.

Afmaken

  1. Giet wat van de sesamsaus over de kip en serveer met de resterende saus in een kommetje erbij. Garneer naar eigen inzicht. Vlak voor het eten de saus door de kip heenroeren.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie