Ingrediënten
Hoeveelheden zijn voor 4 personen
16 lente-uien
16 groene asperges
3-4 lepels olijfolie
4 tl, balsamico-azijn
12 plakjes seranoham
50 gram pecorino of parmesaanse kaas(aan een stuk)
zout en peper
Voorbereiding
- snijd de wortelaanzet, het buitenste blad en de top van de lente-uien . Zorg dat de dikte ongeveer gelijk is.
- snijd de houterige uiteinden van de asperges en gooi deze weg, schil de onderkant over een lengte van 7,5 cm.
- bestrijk de lente-uien en de asperges met olijfolie een verse peper
- schaaf de pecorino of parmesaanse kaas in krullen
- maak dressing van 3 eetl. olijfolie , balsamico-azijn ,peper en zout
Bereiding
- grill de asperses beetgaar (ongeveer 5 minuten per zijde)
- grill de lente-uien aan beide zijden tot ze een beetje bruin worden
- bestrijk eventueel opnieuw met olie als je ze omdraait
- warme borden klaarzetten
- op ieder bord: 4 aperges – 4 lente-uien – 3 plakjes seranoham – dressing
- strooi en nog wat peper over en de krullen pecorino of parmesaanse kaas
- snijd het brood
lente-ui-bieslookbrood
Ingrediënten
Hoeveelheden zijn voor 16 personen
- 1 pak Koopmans mix voor brood wit
- 300 ml, handwarm water
- 25 gram, roomboter
- 1 bosje lente-uien
- 3 eetlepels fijngehakte bieslook
- 1 ei
- grof zeezout
Voorbereiding
- doe de broodmix en de boter in een beslagkom en voeg het water toe
- kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg (kneed eventueel na met de handen)
- laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic, 10 minuten rijzen bij kamertemperatuur
- snijd de lente-uitjes in ringetjes en fruit deze 3-4 minuten in de olie tot ze zacht zijn, maar niet bruin laten worden. daarna afkoelen.
- snijd 3 eetlepels bieslook fijn
- als de eerste tijd van het rijzen voorbij is, de lente-uienringetjes, de olie waarin deze gebakken zijn en de bieslook door het deeg kneden
- maak kleine broodjes(ongeveer een flinke bitterbal) of 1-2 grote broden van het deeg en zet deze opnieuw weg onder een theedoek en laat het nu 30 minuten narijzen.
- oven voorverwarmen op 200 graden (heteluchtoven) en 220 graden voor een electrische oven.
Bereiding
- klop een ei los en bestrijk de broodjes er nu mee
- strooi nog wat grof zeezout over de broodjes
- bak in het midden van de oven : kleintjes ongeveer 15 minuten
- groot brood circa 25 minuten