Liegeois met chocolade

Voor 8 personen

Bereidingstijd:  45 minuten
Baktijd: 30 minuten

Chocolade roomijs

  • 120 gram extra pure chocolade (met 55 a 70 procent cacao)
  • 30 gram Cacaopasta
  • 6 eierdooiers
  • 100 gram Fijne kristalsuiker
  • 5 dl melk
  1. Hak de chocolade fijn en de cacaopasta fijn en doe dit alles in een grote kom.
  2. Klop in een andere kom de eierdooiers met de suiker met een garde totdat het mengsel verbleekt en indikt.
  3. Breng de melk aan de kook in een kookpan, schenk daarna onder flink kloppen een derde deel ervan bij het mengsel van eierdooiers-suiker.
  4. Doe alles terug in de pan en blijf licht verwarmen onder voortdurend roeren met een houten lepel totdat de crème dikker wordt en aan de spatel blijft hangen (de crème mag niet koken).
  5. Schenk deze crème anglaise over de chocolade en de cacaopasta en roer goed door.
  6. Zeef het geheel door een puntzeef boven een kom.
  7. Zet deze kom in een grote bak met ijs en laat de crème koud worden.
  8. Draai de crème daarna 30 minuten in een ijsmachine en zet het tot gebruik in de diepvries.

Chocoladesaus

  • 250 gram pure chocolade
  • 1,5 dl melk
  • 1,2 dl room
  1. Hak de pure chocolade fijn en doe de stukjes in een kom.
  2. Breng de melk en de room aan de kook in een pan, schenk dat daarna al roerend met een spatel bij de chocolade.

Slagroom

  • 4 dl room
  • 40 gram poedersuiker
  1. Klop de room en voeg de poedersuiker toe zodra de room dikker wordt, onder voortdurend roeren tot de room goed stijf is en aan de klopper blijft hangen.
  2. Doe de slagroom in spuitzak met een geribbelde spuitmond.

Uitgifte

  1. Vul acht glazen met in elk glas drie bollen chocoladeroomijs, spuit daarna een grote rozet slagroom erop.
  2. Schenk chocoladesaus eroverheen en versier het geheel met chocoladekrullen.
  3. Tip van de kok: bij gebrek aan cacaopasta kunt u ook chocolade met een hoog percentage cacao gebruiken, 72% procent bijvoorbeeld.

Bron: Het grote Larousse Chocoladeboek (ISBN 978 90 209 9036 2)

 

Print Friendly, PDF & Email