Ingrediënten voor 4 personen:
- 350 gram witte asperges, geschild
- ½ liter groentebouillon van tablet (minder zout)
- 2 el amandelschaafsel
- 1 klein Ciabatta broodje
- 6 plakjes Serrano ham
- Extra virgine olijfolie
- Peper
- Zout
Voor een vegetarische versie kan de ham vervangen worden door kaas, bijvoorbeeld Gruyère
Voorbereiding:
- Schil de asperges tot je 350 gram schoon overhoudt. Schil vooral niet te dun, breek de kontjes af. Bewaar zowel schillen als kontjes. Snij de asperges in stukken van ongeveer 3 cm
- Kook de asperges in de bouillon, ongeveer 15 minuten. Laat even afkoelen
- Pureer asperges en bouillon met staafmixer of in keukenmachine, breng op smaak met peper en zout en zet in de koelkast om volledig koud te worden
- Rooster de amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin
- Snij het broodje in 8 plakjes
Serveren:
- Rooster de sneetjes brood en verdeel de Serrano ham er over
- Verdeel helft amandelschaafsel over 4 glaasjes, schenk de gazpacho erbij
- Druppel wat olijfolie op de gazpacho en garneer af met rest amandelschaafsel
- Serveer glaasjes en broodjes op een bordje