Gestoomde schol Met smeuïge kruidenboter, sperziebonen en hazelnoten

4 personen

Ingrediënten: 

  • 200 g sperziebonen
  • 2 eetl olijfolie
  • 1 eetl ciderazijn
  • 4 dubbele scholfilets
  • 500 ml witte wijn
  • 50 g verse hazelnoten of 25 g gedroogde hazelnoten
  • ½ bosje bladpeterselie
  • Zout en versgemalen peper

Bereiden:

  1. Haal de bonen af en blancheer ze 1-2 minuten in gezouten water. Spoel ze onmiddellijk af met koud water. Laat de bonen uitlekken, doe ze in een kom en marineer ze met een beetje olie, azijn, zout en versgemalen peper.
  2. Doe de scholfilets in een grote pan en voeg witte wijn, water, zout en versgemalen peper toe. Doe een deksel op de pan en breng aan de kook. Kook de scholfilets 1-2 minuten, draai het vuur uit en laat de vis nog ongeveer 5 minuten marineren in de bouillon.
  3. Haal de scholfilets uit de pan en serveer ze in een diepe schaal of bord met een klontje kruidenboter en gemarineerde bonen. Strooi er gehakte verse hazelnoten en peterselie over.

Tip
Wat zijn dubbele scholfilets? Elke schol heeft vier filets, twee aan de buik- en twee aan de rugzijde. Je kunt de vier filets er elke apart afsnijden of je kunt de beide filets van elke zijde aan elkaar laten zitten, waardoor je twee dubbele filets hebt.

Kruidenboter

Ingrediënten:

  • 60g boter
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen
  • 1 eetl sojasaus
  • Zout en versgemalen peper
  1. Doe de boter in een kom en meng er de fijngesneden peterselie en knoflook door, plus citroenrasp- en sap, sojasaus, zout en versgemalen peper. Roer dit tot een smeuïge massa.
  2. Serveer de gepocheerde scholfilets met een dotje kruidenboter erop of geef de boter er in een apart bakje bij.

Aardappelpuree

Ingredienten:

  • 2 grote aarapelen
  • 2 eetl boter
  • 3 eetl hete melk
  • 3 eetl opgeklopte slagroom
  • 2 lente-uien, fijngehakt
  • zout

Bereiden:

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in 8 stukken en kook ze gaar. Wrijf ze meteen door een zeef en meng wat zout en de boter erdoor. Roer de hete melk erdoor en houd de puree warm.
  2. Roer de room en lente ui erdoor.

Print Friendly, PDF & Email