Ingrediënten
Voor 8 personen
Gehaktballetjes
- 450 gram gehakt (kalfs of half-om)
- 4 eetlepels peterselie
- 3 teentjes knoflook
- nootmuskaat
- 2 sneetjes casinobrood, in een lauwe oven gedroogd en tot broodkruim vermalen
- 1 theelepel zout
- peper
- 1 ei
Saus
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels fijngehakte ui
- 6 tomaten, ontveld en fijngehakt
- scheut rode wijn
- scheut bouillon (kippen- of groentebouillon)
- 1 blaadje laurier
- 2 teentjes knoflook
- 1 rood pepertje, fijngehakt
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en kneed goed door. Voor een goede malsheid van het gehakt is het essentieel om echt goed en krachtig te kneden, totdat het gehakt smeuïg is geworden. Hierdoor wordt het vet in het gehakt namelijk gelijkmatiger verdeeld en het vlees zachter.
- Nu kun je de balletjes in wat olie bakken, om ze vervolgens toe te voegen aan de tomatensaus, maar je kunt ze ook gelijk bij de saus voegen. Dan zijn de balletjes iets zachter van structuur.
- Voeg de ui toe en laat deze glazig worden. Dan tomaat toevoegen, 1 minuut garen.
- Dan wijn, bouillon en laurier erdoor roeren.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- Laat dit een half uurtje pruttelen. De peterselie met de knoflook en het zout toevoegen aan het tomatenmengsel en even laten doorkoken. Voeg de gehaktballetjes toe en laat nog 15 minuten pruttelen.