-
1 kg lichtbloemige middelgrote aardappels
-
1,5 ltr frituurolie , arachide-olie
-
1 ei, heel vers
-
3 tl mosterd (of minder)
-
2 el citroensap vers
-
300 ml arachide-olie
Voorbereiden
- Schil de aardappels en snijd ze met een scherp mes in frieten met een dikte van 1 cm. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben. Dit is belangrijk voor het gelijkmatig gaar worden van de friet.
- Spoel de friet goed af onder koud stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Droog ze eventuel met een schone theedoek en laat ze een beetje uitdrogen in de koeling.
- Verwarm de olie in een ruime pan tot 140 graden Celcius
- Bak de friet in kleine porties van 200 g. tegelijk in 5-8 minuten tot ze net gaar zijn.
- De friet mag in deze eerste bakronde niet bruin kleuren. Schud ze goed uit boven de pan.
Afmaken
- Verwarm de olie nu naar 180 graden Celcius.
Mayonaise
Voorbereiden
- Klop ei, mosterd en 2 g zout met een garde in een grote schaal tot het mengsel goed gemengd is.
- Zet de schaal boven een pan met water dat tegen de kook aan is (zorg dat de bodem van de schaal het water niet raakt).
- Klop het mengsel tot het begint te binden (het wordt dikker). Dit gebeurt tussen de 65 – 70 graden Celcius.
- Laat het mengsel niet te heet worden, dan bindt het ei te veel en kun je er geen mayonaise meer van kloppen.
- Bij 70 graden Celcius is het mengsel qua dikte goed en worden de eventuele salmonellabacterien gedood.
Afmaken
- Plaats de kom in een bak koud water. Klop het mengsel tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur en voeg 1 eetlepel gezeefd citroensap toe.
- Schenk dan al kloppend met een garde de olie druppelsgewijs erbij.
- De olie kan iets sneller worden toegevoegd zodra het mengsel dik begint te worden.
- Klop als alle olie is toegevoegd de rest van het citroensap erbij en breng op smaak met peper en zout