Mezze

Voorgerechten

Brood wordt gebruikt om hapjes mee te eten en om in de saus te dippen. Brood kan ook gegeten worden met za’tar een mengsel van tijm, sumak, sesamzaad en zout. Behalve pita brood en gerechtjes  staan er bijvoorbeeld  olijven, rauwe groente, radijs, tomaatjes, komkommer en bos ui op tafel.

Baba Ganousj

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 1 à 2 eetlepels tahin
  • Sap van 1 citroen
  • Mespuntje (rook)zout
  • 1 à 2 teen knoflook  uit de knijper
  • 2 eetlepels zeer fijngehakte peterselie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 240 graden
  2. Prik de hele aubergine rondom  in met een vork
  3. Beleg een bakplaat met folie
  4. Verwarm de hele  aubergine ongeveer 10 minuten in de magnetron
  5. Leg de aubergine op de bakplaat
  6. Bak de aubergine in de oven  tot die zacht is in ongeveer 50 minuten,  een keer omdraaien tijdens de ovenperiode
  7. Vermeng de tahin, citroensap, knoflook, zout,
  8. Aubergine uit de oven nemen, beetje afkoelen, ontvellen, vruchtvlees  fijnmaken (staafmixer of blender)
  9. Aubergine met tahinmengsel vermengen en op smaak afmaken
  10. Doe de baba ganousj over in een schaaltje en bestrooi met peterselie

Khiar bi laban

Ingredienten:

  • 1 komkommer, zout
  • witte peper
  • ½ bos fijngehakte munt
  • 1 à 2 tenen knoflook uit de knijper
  • 200 cc dikke yoghurt
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereidingswijze:

  1. Komkommer schillen
  2. De komkommer in piepkleine blokjes snijden of raspen
  3. In een vergiet leggen en bestrooien met zout,
  4. Zout laten intrekken
  5. Houd 1 lepel fijngehakte munt en 1 eetlepel fijngehakte peterselie  achter
  6. Yoghurt met de overige munt en peterselie  en de peper mengen
  7. Het vocht heel goed uit de komkommer persen, desnoods 2 keer uitknijpen
  8. Komkommer en saus mengen
  9. Doe de salade in een schaal, vermeng en  bestrooi met peterselie en munt
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie