Voorgerechten
Brood wordt gebruikt om hapjes mee te eten en om in de saus te dippen. Brood kan ook gegeten worden met za’tar een mengsel van tijm, sumak, sesamzaad en zout. Behalve pita brood en gerechtjes staan er bijvoorbeeld olijven, rauwe groente, radijs, tomaatjes, komkommer en bos ui op tafel.
Baba Ganousj
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- 1 à 2 eetlepels tahin
- Sap van 1 citroen
- Mespuntje (rook)zout
- 1 à 2 teen knoflook uit de knijper
- 2 eetlepels zeer fijngehakte peterselie
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 240 graden
- Prik de hele aubergine rondom in met een vork
- Beleg een bakplaat met folie
- Verwarm de hele aubergine ongeveer 10 minuten in de magnetron
- Leg de aubergine op de bakplaat
- Bak de aubergine in de oven tot die zacht is in ongeveer 50 minuten, een keer omdraaien tijdens de ovenperiode
- Vermeng de tahin, citroensap, knoflook, zout,
- Aubergine uit de oven nemen, beetje afkoelen, ontvellen, vruchtvlees fijnmaken (staafmixer of blender)
- Aubergine met tahinmengsel vermengen en op smaak afmaken
- Doe de baba ganousj over in een schaaltje en bestrooi met peterselie
Khiar bi laban
Ingredienten:
- 1 komkommer, zout
- witte peper
- ½ bos fijngehakte munt
- 1 à 2 tenen knoflook uit de knijper
- 200 cc dikke yoghurt
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Bereidingswijze:
- Komkommer schillen
- De komkommer in piepkleine blokjes snijden of raspen
- In een vergiet leggen en bestrooien met zout,
- Zout laten intrekken
- Houd 1 lepel fijngehakte munt en 1 eetlepel fijngehakte peterselie achter
- Yoghurt met de overige munt en peterselie en de peper mengen
- Het vocht heel goed uit de komkommer persen, desnoods 2 keer uitknijpen
- Komkommer en saus mengen
- Doe de salade in een schaal, vermeng en bestrooi met peterselie en munt