4 personen
Ingrediënten:
- 2 sjalotten
- 1 stengel bleekselderij
- 1 schijf gemberwortel fijngehakt
- 2 bollen verse knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 5 gram boter
- 1 theelepel tijm
- 1 laurierblad
- 100cc droge witte wijn
- 500 cc groentebouillon (vers gemaakt of van 1 tablet)
- 2 x een ½ eetlepel gehakte peterselie
- 2 x een ½ eetlepel gehakte koriander
- 1 a 2 theelepels harissa
- 100 cc kook-room
Bereiding:
- Snijd de sjalot, de gember en de selderij inclusief blad fijn
- De knoflook hoef je niet te pellen als die jong en vers is, anders wel
- Snijd een hele verse bol in plakken, of pel je de tenen en snijd die in grove stukken
- Verhit de boter en olie in een kookpan
- Doe de sjalot, de selderij en gember in het warme vet en laat dit heel zacht smoren (niet kleuren)
- Doe na 5 minuten, de plakken knoflook erbij
- Voeg de tijm en de laurier toe
- Schep de inhoud van de pan goed door
- Laat dit 10 minuten smoren
- Blus af met witte wijn en bouillon
- Laat de soep 10 minuten zacht door koken
- Meng in een schaaltje de kook-room met de harissa de ½ eetlepel koriander en ½ eetlepel peterselie. Maak op smaak af met peper en zout (en of meer harissa)
- Verwarm kleine glazen of kommen voor
- Zeef de soep
- Pureer de vaste bestanddelen en roer die door de soep
- Controleer de hoeveelheid soep (=600cc) en maak de soep op smaak af
- Zeef de soep en verhit de soep tot die kookt, meng de gekruide kook-room erdoor
- (Laat je gasten plaats nemen aan tafel)
- Neem de voorverwarmde kommetjes of glazen en vul deze met de soep
- Bestrooi met de achter gehouden kruiden
- Serveer direct