Voor 4 personen
Ingrediënten:
Voor de jasmijn-muntsiroop
- 1 dl honing
- 0,75 dl honing
- 4 takken munt
- 2 gr jasmijnthee
Voor de citroenkletskop
- 0,85 dl slagroom
- 165 gr suiker
- 45 gr bloem
- 1 citroen
Voor de fruit en pistachenoten
- 2 mango’s, eetrijp
- 2 kiwi’s
- 2 mandarijnen
- 4 el pistachenoten, groen en gepeld
Voor de champagnesabayon
- 4 eidooiers
- 2 el fijne suiker
- 1 dl champagne of prosecco
Diversen
- bakpapier
- cocktailglazen
- poedersuiker
- klein bosje munt
Bereiding:
Jasmijn-muntsiroop
- Breng de honing met het water aan de kook.
- Voeg de munt en de thee toe en laat dit ca 5 minuten trekken.
- Schenk de siroop door een zeef en laat het afkoelen.
Citroenkletskop
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Roer de slagroom, suiker en bloem met een garde tot een glad beslag.
- Rasp de schil van de citroen tot aan het wit en voeg het toe aan het beslag.
- Strijk het beslag met een paletmes zeer dun uit op het bakpapier. Maak het papier helemaal vol. Houd een tussenruimte aan van ongeveer 3 centimeter.
- Bak ze 7-10 minuten goudbruin in de oven.
- Laat de kletskoppen een minuut afkoelen.
- Bewaar ze eventueel in een afgesloten bakje tussen bakpapier.
Fruit en pistachenoten
- Schil de mango’s.
- Zet de vrucht op de smalle kant en snijd de beide lange zijden zo dicht mogelijk langs de pit af.
- Snijd de plakken in gelijke blokjes.
- Druk de rest van het vruchtvlees van de pit en maak er een saus van.
- Schil de kiwi’s, halveer ze over de lengte en snijd in plakken van ongeveer 2 millimeter dik.
- Snijd de schil van de mandarijnen tot al het wit eraf is.
- Snijd de partjes tussen de vliezen uit.
- Hak de pistache grof.
Champagne sabayon
- Klop de eierdooiers met de suiker en de champagne in een brede pan met dikke bodem luchtig door elkaar.
- Verwarm op laag vuur (au bain marie) en blijf ongeveer 5 minuten kloppen tot een luchtige, maar stevige schuimsaus ontstaat. Beslist niet stoppen met kloppen, want dan veranderen de eidooiers in roerei.
Serveren
- Verdeel de mango, kiwi en partjes mandarijn over de glazen.
- Schenk er een lepel jasmijn-muntsiroop over.
- Strooi langs de zijkanten pistachenoten.
- Lepel de sabayon over het fruit en steek er stukjes kletskop in.
- Bestuif met poedersuiker en garneer met munt.