Ingrediënten (4 personen):
- 250 gram aardbeien
- 1 el boter
- Sap van 2 sinaasappels
- Sap van ½ citroen
- 2 el poedersuiker
- 2 el cognac
- 2 el geschaafde amandelen
- 8 bolletjes vanille- of roomijs
Ingrediënten IJs (voor ongeveer ½ liter)
- 125 gram suiker
- 5 eierdooiers
- ½ l melk
- ½ vanillestokje
Bereiding ijs:
- Verwarm de melk en laat vanille stokje er 20 minuten in trekken, verwijder dan het stokje
- Roer eierdooiers en suiker in een pan door elkaar tot het mengsel een lint vormt
- Voeg geleidelijk de hete melk toe, blijf roeren op laag vuur tot de massa aan de lepel blijft hangen. Het mag niet koken anders gaat het schiften.
- Af laten koelen, af en toe roeren, tot het koud is alvorens het in de machine tot ijs te draaien.
Bereiding:
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin
- Maak de aardbeien schoon, houd de helft heel en apart, bestrooi deze met een beetje poedersuiker
- Snij de andere helft van de aardbeien in kleine stukjes
- Verhit de boter in een koekenpan en voeg de stukjes aardbei toe, voeg poedersuiker toe
- Verwarm tot alles zacht is, laat voorzichtig karamelliseren. Hou de warmtebron middel hoog, de saus kan vanaf nu makkelijk verbranden
- Blus af met het sap van de sinaasappel en citroen, in eerste instantie 150-200 ml
- Proef en maak zo nodig zoeter of zuurder, voeg sap toe als de saus te dik wordt
- Verwarm de cognac in een soeplepel en flambeer de saus, houdt voorzichtig warm. Voeg zo nodig nog wat sinaasappel-citroensap toe
Serveren:
- Maak het bordje of de coupe op met de hele aardbeien, ijs en de geroosterde amandelen
- Giet aan tafel de warme saus over het geheel, serveer desnoods de saus per persoon in een (saus)kommetje.