Voor 4 pers
Ingrediënten:
- 2 mini komkommers
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 15 g dille
- 30 g munt
- 30 g peterselie
- 30 g koriander
- 2 lente-uitjes
- 1 bosje radijs
- 200 g gemengde kerstomaatjes
- 1 citroen
- 1 krop Romeinse sla
Ingrediënten dressing:
- Halve rode ui, in dunne ringen
- 100 g Medjoul dadels
- 2 eetlepels granaatappelsap
- 100 g gedroogde abrikoos
- 2 tenen knoflook
- 3 eetlepels citroensap
- 1,5 eetlepel witte azijn
- 40 ml olijfolie
- tl sumak
- Snufje zout
- Brood
- 4 laffa of Libanees brood
- 30 g boter
- 30 ml olijfolie
- 4 theelepel sumak
- 1 tl chilipoeder
- Snufje zout
Voorbereiden dressing
- Snijd de rode ui in dunne halve ringen, snijd de dadels overlangs in vieren, hak de abrikoos in kleine stukjes.
- Pers de knoflook, voeg 3 eetlepels citroensap, het granaatappelsap, zout, ui, sumak, dadels en de abrikoos toe.
- Laat dit geheel rustig weken. Hoe langer hoe beter.
Bereiden: brood
- Scheur het brood in stukken van ongeveer 3 cm.
- Verhit dan de boter met de olijfolie in een middelgrote koekenpan.
- Bak hierin de stukjes brood 4-6 minuten op halfhoog vuur tot het brood knapperig en goudbruin is.
- Laat de brood stukjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met sumak, chilipoeder en zout.
Bereiden: salade
- Snijd de komkommers in de lengte en verwijder de pitjes met theelepel en snij halve maantjes.
- Snijd de paprika’s in kleine blokjes.
- Hak de dille, munt, peterselie en koriander heel fijn.
- Snijd de lente-uitjes heel fijn en de radijs in dunne plakjes.
- Halveer de kerstomaatjes.
- Meng alle groenten, de kruiden in een grote schaal en voeg daar nog het overgebleven citroensap aan toe met een snufje zout.
- Snijd de Romeinse sla meng met de helft van de salade.
- Verdeel de rest van de Romeinse sla over de borden.
- Schep de groenten, kruiden en dressing overheen en garneer met het brood
Bron: Esther Erwtenman is vegetarisch.