Mosselsoep met Knolselderij

Dit recept is voor 4 personen

Lekker met Warm geroosterd brood dat is ingewreven met een doorgesneden teentje knoflook.

Opmerkingen

Het gekookte mosselvocht vormt de basis voor deze soep, het maakt de mosselsmaak krachtiger. De knolselderij zorgt voor een kruidige smaak, de room maakt het af.

 • 1 kg mosselen
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 6 sjalotten
 • 200 ml droge witte wijn
 • 350 gram (geschilde)knolselderij
 • 125 ml slagroom
 • 200 gram zeewolf- of pangasiusfilet
 • 3 eetlepels verse peterselie

Voorbereiden (30 minuten)

 1. Sjalotten fijnhakken, visfilet in reepjes snijden, peterselie fijnhakken.
 2. Spoel in een zeef de mosselen af met koud water. Verwijder openstaande exemplaren. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote pan en fruit de helft van de sjalotten zacht 1 minuut. Voeg de mosselen toe en schep ze samen met de sjalotten om. Voeg de wijn toe en leg een deksel op de pan. Stoom de mosselen op een hoog vuur in ca. zes minuten tot ze gaar zijn en open staan. Schud de mosselen met de deksel op de pan 1 à 2 keer om. Giet het vocht uit de pan in een kom. Let op niet weggooien!! Maak hiervan straks de soep. Laat de mosselen afkoelen en haal ¾ van de mosselen uit de schelp. Verwijder mosselen die niet zijn opengegaan.
 3. Snijd de knolselderij in kleine blokjes. Verhit de olie in een grote pan en fruit de rest van de sjalotten zachtjes 2 minuten. Voeg de knolselderij toe. Giet het mosselvocht in een maatbeker en vul af met water tot een liter. Voeg het vocht toe aan de knolselderij en breng dit aan de kook.
 4. Draai het vuur laag en laat ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de room en naar smaak zout en peper toe. Kook de soep nog 5 minuten en pureer alles met een staafmixer tot een gladde romige soep.

Bereiden (10 minuten)

 1. Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de mosselen en de reepjes vis toe, zet het vuur laag en laat in 5 minuten de vis gaar worden.
 2. Verdeel de soep over de borden of kommen, strooi de peterselie hierover serveer direct.

 

Print Friendly, PDF & Email