Ingrediënten
Hoeveelheden zijn voor 8 personen
het zoete deeg
- 350 g bloem
- klein snufje zout
- 150 g boter
- 100 g poedersuiker
- 2 eieren geklutst
de vulling
- 4 eieren
- 2 eierdooiers
- 275 g fijne suiker
- 190 ml room
- 275 ml citroensap
- fijn geraspte schil van 3 citroenen
- 1 bekertje slagroom (250 g)
- 1 bosje mint
Bereiding
het zoete deeg
- Zeef de bloem en het zout op het werkblad en maak in het midden een kuiltje. Doe de boter in het kuiltje en wrijf hem met uw vingers zacht. Voeg dan de suiker toe en meng goed. Voeg de eieren toe en meng opnieuw.
- Meng alles langzaam door de bloem tot u een ruw deeg hebt. Kneed het dan met uw handen tot het zacht is. Rol het deeg tot een bal, pak hem in plastic folie in en leg hem ten minste een uur in de koelkast.
- Rol het deeg op een met wat bloem bestoven werkblad uit in een cirkel en bedek er een taartvorm mee, zoals aangegeven in het recept waarvoor het deeg gebruikt wordt.Snijd het teveel aan de randen weg en vouw de randen omhoog tot ze een beetje boven de rand van de vorm uitsteken. Leg de vorm op een bakplaat en laat tien minuten in de koelkast staan
de taart
- Verwarm de oven voor op 190 graden (gasstand 5). Rol het deeg uit en bekleed een ronde taartvorm van 23 cm met geribde zijkanten en een losse bodem.laat twintig minuten afkoelen in de koelkast.
- Meng voor de vulling de eieren, eierdooiers en suiker. Voeg er de room al kloppend aan toe en doe er dan het citroensap en de schil bij. Bedek de deegbodem met een stuk vetvrij papier en leg er een blindbakvulling in. Bak het deeg gedurende tien minuten, verwijder het papier en de vulling en laat nog drie tot vijf minuten bakken, of tot het deeg net gaar is. Haal uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven tot 150 graden (gasstand 2)
- Zet de bakvorm op een bakplaat en giet de vulling voorzichtig op de deegbodem. Zet opnieuw in de oven en laat vijfendertig tot veertig minuten bakken, of tot de vulling vast is geworden. Laat volledig afkoelen voor het serveren.
- Serveer met een dotje mintslagroom