is afkomstig van het eiland Sáo Jorge in de Portugese Azorenarchipel. Het is de grootste kaas van Portugal, gemaakt van 100% volle, rauwe koemelk.
Spaanse Manchego
is een snijdbare kaas van de melk van Manchego-schapen, geldt als een typische Spaanse kaas ( Noord Spanje )
Spaanse Cabrales
is een Asturische schimmelkaas uit de bergen rond de Picos de Europa. Is gerijpt in kalksteengrotten, pittige, aparte smaak. Werd vroeger in ahornbladeren gewikkeld.
Notenbrood
Ingrediënten
125 gram tarwebloem
125 gram roggebloem
½ dl halfvolle melk
1 dl water
20 gram gist
snufje zout
10 gram bakboter
65 gram gehakte hazelnoten
65 gram gehakte walnoten
saffraan
bereiding
De gist oplossen in een beetje lauw water
De bloem, samen met de melk en ¾ van het water met de gist, de boter en het zout tot een soepel deeg kneden. Misschien nog wat water toevoegen. Kneden tot het deeg loslaat van het werkvlak.
Onder een doek een half uur laten rusten en daarna voorzichtig de gehakte noten er door kneden.
Nog een keer een half uur laten rusten en daarna een bol vormen van het deeg. Het liefst op een beboterde bakplaat, of anders op een bakplaat met een vel bakpapier leggen en nog eens 45 minuten laten rijzen onder een doek.
Ten slotte in 30 minuten bakken in een goed voorverwarmde oven van 225 graden.