Ingrediënten
- 1½ kg schelpdieren (mosselen, kokkels en/of venusschelpdieren)
- 3 eetlepels extra virgine olijfolie
- 1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden
- 4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
- 4 dikke plakken gerookte presunto ham, in blokjes gesneden
- 1 chorizo, in dobbelsteentjes
- 1½ dl droge witte wijn
- 5 verse tomaten
- 1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden
- 1 à 2 piripiripepers, ontzaad en in reepjes gesneden
- handvol grofgehakte koriander
- zout
- zwarte peper
Bereiding
- Was de schelpdieren zorgvuldig onder koud stromend water; zet ze daarna in de week in lichtgezouten water, zodat ze zich vol kunnen zuigen.
- Ververs het lichtgezouten water enige malen. Gooi de exemplaren weg die open zijn en die, welke zich niet sluiten als u er met een mes een tik op geeft.
- Verhit de olijfolie in een cataplana of in een stoof- of braadpan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook op een zacht vuur tot ze zacht en goudbruin zijn.
- Voeg de ham en chorizo toe en bak ze rondom bruin. Voeg de witte wijn toe, daarna de tomaten, paprika, piripiri en de koriander.
- Breng het geheel aan de kook en laat het vocht iets inkoken. Breng het op smaak met zout en zwarte peper. Voeg dan de schelpdieren toe.
- Sluit de cataplana luchtdicht af. Leg een deksel op de stoof- of braadpan. Laat flink doorkoken gedurende 5-10 minuten of tot de schelpdieren allemaal geopend zijn.
- Zet de cataplana of andere pan op tafel en serveer direct.