Ingrediënten:
- 1 liter volle yoghurt
- 4 takjes mint
- 1 ananas Gold
- 1 el boter
- 100 gr rietsuiker
- 2 kruidnagels
- 1 stokje kaneel
- 4 el bruine rum
- sap van 1/2 limoen
- rasp van 1 limoen
- 1 vanillestokje
- 1/2 galiameloen
- 10 Hollandse aardbeien
- 150 gr slagroom
- 60 gr suiker
Voorbereiding:
- Leg een dag van tevoren een schone, natte theedoek in een grote zeef en hang de zeef in een kom.
- Doe de yoghurt in de doek, samen met de gekneusde blaadjes van de mint.
- Bewaar de topjes van de mint takjes in de koeling tussen nat keukenpapier.
- Dek de yoghurt af met plastic folie en laat minstens een nacht uitlekken in de koeling.
Bereiding:
- Schil de ananas en snijd in kleine blokjes van 5 mm.
- Verhit de boter in een koekenpan en bak de blokjes ananas 2 minuten aan op hoog vuur.
- Voeg de rietsuiker, kruidnagels, kaneel, rum en het limoensap toe.
- Zet het vuur laag en laat in 15 minuten gaar stoven en vervolgens afkoelen.
- Haal de blaadjes mint (de volgende dag) uit de yoghurt en voeg de limoensap toe.
- Schraap het merg uit het vanillestokje.
- Sla de slagroom stijf met het merg en de suiker.
- Spatel de yoghurt voorzichtig door de slagroom heen om de luchtigheid te behouden.
- Steek bolletjes uit de meloen met een meloenboor of snijd er stukjes van.
- Verwijder de kruidnagels en het kaneelstokje uit de compote en verdeel deze over 4 whiskyglazen of schaaltjes.
- Schep de hangop er overheen.
- Garneer met de aardbeien, meloen en topjes mint.
Kooktip: de compote kunt u de dag van tevoren maken om tijd te besparen.