Ingrediënten:
- 500 gram runderschouder
- boter
- Zout, peper
- 3 grote uien
- 1 el bruine rietsuiker
- 0,5 L Geuze-, Lambiek- of bruin bier
- 1 snee brood
- 1 bouquet garni *
- 1 el Witte-wijnazijn
- 1 el mosterd
Bereiding:
- Snijd het vlees in dobbelstenen van ca. 10 gr en braad ze aan alle kanten bruin in de boter.
- Bestrooi het vlees met zout en peper en haal het uit de pan.
- Pel de uien, snijd ze in ringen en fruit ze in het braadvocht.
- Voeg het bier en de suiker toen breng het geheel aan de kook.
- Verkruimel het brood en voeg het met de bouquet garni, de azijn en het vlees aan de saus toe.
- Laat het gerecht op een laag vuur 2,5 uur smoren.
- Af en toe roeren
Techniek: Smoren
*Een bouquet garni is een bosje van diverse kruiden dat wordt meegetrokken in de bouillon en andere gerechten.De kruiden worden samengebonden in een bosje of worden in een katoenen zakje gestopt en meegekookt met gerechten als bouillon, maaltijdsoepen, eenpansmaaltijden of smoorgerechten. Vóór het opdienen wordt het bouquet garni uit de pan verwijderd.Een klassiek bouquet garni bestaat uit peterselie, tijm en laurier. Afhankelijk van het gerecht worden ook kruiden als salie, rozemarijn, selderij, dragon, bonenkruid, basilicum, koriander, majoraan en kervel gebruikt. Daarnaast behoren tot de mogelijkheden het groen van de prei, knoflook, wortel en citroenschil. De kleine pimpernel, in Nederland minder gangbaar dan in Engeland en Duitsland, wordt soms ook in het bouquet verwerkt.