(4 pers)
Ingrediënten:
- 500 g Brussels lof
- 75 g hamspek (of half spek en half ham)
- 30 g boter
- 2 uien (heel fijn gehakt)
- 30 g bloem
- 1 liter krachtige vleesbouillon
- zout, nootmuskaat
- 1 eierdooier
- 2 el room
- wat gehakte peterselie (desgewenst)
Voorbereiding:
- maak het lof schoon en verwijder de bittere kern en afspoelen in koud water
- snij het lof in fijne reepjes
- snij hamspek in kleine blokjes
Bereiding:
- bak het spek uit, tot zich wat spekvet heeft gevormd (doe dit niet met de ham)
- in de pan de boter toevoegen en het lof en de ui en lichtjes fruiten (geen verkleuring!)
- strooi de bloem erover en roer alles dooreen
- als de bloem het vet heeft opgenomen, al roerend geleidelijk de bouillon erbij gieten
- laat de soep nu 7 min zacht koken
- zout, nootmuskaat en de blokjes ham toevoegen (die alleen mogen opwarmen)
- roer de dooier met room in de soepterrine door elkaar en giet hier de kokend hete soep over. Bestrooi met wat peterselie.