(Dit recept is voor 4 personen)
- 1 liter water
- 180 g zeezout
- 35 g bruine bastersuiker
- 2 el citroensap
- 3 teentjes knoflook, gekeunsd
- 4 mootjes zalm
- rookoven
- 2 eetlepels rookmot
Voorbereiden
(1 uur en 30 minuten)
- Doe het water in een pan en breng het aan de kook.
- Voeg het zout en de suiker toe en los al roerend op.
- Haal de pan van de warmtebron en laat deze afkoelen.
- Voeg citroensap, knoflook en de ui toe. Leg de zalm een half uur in het pekelbad.
Bereiden
- Was de zalm en dep deze droog, Leg de vis op het ingevette rooster van de rookoven.
- Doe de rookmot, twee eetlepels op de bodem van de rook oven, je kan het beste een laag aluminiumfolie op de bodem leggen scheelt afwas.
- Leg wat folie op de afdekplaat en leg deze op de rookmot.
- Sluit de deksel niet helemaal laat zet de rookoven op het fornuis op de hoogste stand. Zodra de rookoven begint te roken laat de gekleurde rook verdwijnen.
- Zet het rooster met de zalm in de rookoven, zet het vuur laag en sluit de deksel.
- Laat de zalm 15 tot 20 minuten roken.