Gerookte zalm

(Dit recept is voor 4 personen)

  • 1 liter water
  • 180 g zeezout
  • 35 g bruine bastersuiker
  • 2 el citroensap
  • 3 teentjes knoflook, gekeunsd
  • 4 mootjes zalm
  • rookoven
  • 2 eetlepels rookmot

Voorbereiden

(1 uur en 30 minuten)

  1. Doe het water in een pan en breng het aan de kook.
  2. Voeg het zout en de suiker toe en los al roerend op.
  3. Haal de pan van de warmtebron en laat deze afkoelen.
  4. Voeg citroensap, knoflook en de ui toe. Leg de zalm een half uur in het pekelbad.

Bereiden

  1. Was de zalm en dep deze droog, Leg de vis op het ingevette rooster van de rookoven.
  2. Doe de rookmot, twee eetlepels op de bodem van de rook oven, je kan het beste een laag aluminiumfolie op de bodem leggen scheelt afwas.
  3. Leg wat folie op de afdekplaat en leg deze op de rookmot.
  4. Sluit de deksel niet helemaal laat zet de rookoven op het fornuis op de hoogste stand. Zodra de rookoven begint te roken laat de gekleurde rook verdwijnen.
  5. Zet het rooster met de zalm in de rookoven, zet het vuur laag en sluit de deksel.
  6. Laat de zalm 15 tot 20 minuten roken.
Print Friendly, PDF & Email