Ingrediënten
Hoeveelheden zijn voor 4 tot 6 personen
- 150 gram aardappelen (stevige)
- 0.5 groene paprika
- 0.5 rode paprika
- 1 teen knoflook
- 2 el zonnebloemolie
- 1 rode peper
- 10 korrels sichuan peper
- 1 el lichte sojasaus
- 1 el witte rijstazijn
- zout
Bereiding
Voorbereiden
- Schil de aardappels en snij ze heel fijn julienne. Het makkelijkst is ze eerst te halveren, vervolgens met het snijvlak op de plank te leggen, ze dan in hele dunnen plakken snijden en deze weer in hele dunne reepjes.
- Was de reepjes aardappel minimaal 2 keer in koud stromend water en zet ze dan in een kom met koud water weg. Laat ze minimaal 15 minuten in het water staan om alle ‘stijfsel’ eruit te krijgen.
- Was de paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snij ze in dunne reepjes. Pel de knoflook en hak deze fijn. Maak de chilipeper schoon en snij deze in vrij grove stukken.
- Bereid een geurige olie. Verhit hiertoe in een wok of koekepan de zonnebloemolie en roerbak hierin de chilipeper, sichuan peperkorrels en knoflook tot de olie kruidig ruikt. Zeef de olie in een hittebestendige schaal en bewaar tot gebruik.
- Afmaken
- Giet de aardappels af en maak ze droog met keukenpapier of een schone theedoek.
- Verhit de geurige olie in een wok of koekepan. Voeg aardappels en knoflook toe en roerbak stevig gedurende 3 minuten. De aardappelreepjes moeten knapperig en gaar zijn. Roer de sojasaus erdoor en daarna de rijstazijn. Wees voorzichtig met de hoeveelheid, proef goed of ‘t niet te zuur wordt. Breng desgewenst op smaak met wat zout en eventueel meer azijn.
- Serveer op een mooie schaal en garneer naar eigen inzicht.