Ingrediënten (voor 4 personen, 20 stuks)
Voor de tortellini
- 200 gram pasta bloem (tipo ‘00’) en extra voor bestuiven
- 2 vrije uitloop eieren, licht geklopt
- 18 grote verse basilicum blaadjes
- 20 kleine basilicum blaadjes
- 250 gr pittige Italiaanse kaas, fontina en/of tallegio en/of gorgonzola
- 150 gram ricotta
- 60 gram geroosterde pijnboompitten
- Zout en versgemalen zwarte peper
Voor de pesto
- 50 gr verse basilicum blaadjes
- 10 gr geroosterde pijnboompitjes
- 25 gr geraspte parmezaanse kaas
- 1 teen knoflook
- 75 ml olijfolie waarvan 25 ml extra virgine
- Zout en versgemalen zwarte peper
Voor het serveren
- 60 gr geroosterde pijnboompitten
- Handje geraspte parmezaanse kaas
- Paar kleine basilicumblaadjes
Keukenmateriaal
- Pasta machine
- Ronde uitsteekvorm
- Blender of keukenmachine
Bereiding
- Maak eerst het deeg. Maak een kring van bloem op een gladde ondergrond. Giet de losgekopte eieren in het midden. Werk vanuit het midden de bloem door de eieren. Eerst zal het deeg kruimelig zijn, blijf kneden tot een vaste bol ontstaat. Als het deeg te droog is kun je een paar druppels water toevoegen. Kneed het deeg ongveer 5 minuten door tot het glad en elastisch is. Doe er plastic folie omheen en laat minimaal 20 minuten rusten in de koelkast.
- Maak de pesto. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat parmezaanse kaas.
- Maak de tortellini. Zet de pasta machine op de breedste opening. Bestrooi de rollers met wat bloem, dit voorkomt plakken. Verdeel het gekoelde deeg in drie stukken. Leg 2 stukken tot gebruik terug in de koeling.
- Maak het stuk deeg plat, ongeveer 1 cm dik, bestrooi licht met bloem. Haal het deeg door de pastamachine. Herhaal dit, elke keer de pasta machine dunner zetten. Blijf steeds rollers en eventueel deeg bebloemen. Als het deeg te lang wordt kun je het in tweeen snijden. Ga door tot de dunste instelling van de pastamachine bereikt is.
- Herhaal dit met de andere twee stukken deeg. Als je klaar bent heb je 6 lange dunne repen deeg.
- Om de tortellini te maken neem je steeds een stuk deeg. Leg aan de onderkant, iets verscherft, een paar grote basilicumblaadjes en vouw het deeg dubbel zodat de blaadjes tussen twee lagen deeg zitten. Haal e deeglap nog twee keer op de dunste stand door de pasta machine. Herhaal met de andere stukken deeg.
- Breng de ricotta op smaak met peper, zout en eventueel wat parmesaanse kaas. Snij de andere kaas in blokjes van ± 1 cm3.
- Met behulp van een uitsteekvorm rondjes uit het deeg snijden, ongeveer 20 in totaal. Leg op elk rondje een klein basilicum blaadje en beetje ricotta een stukje kaas. Maak de randen van de pasta vochtig met wat water en vouw het rondje dubbel, druk de randen goed op elkaar zodat een halve maan vorm ontstaat. Vouw deze om je vinger en plak de uiteinden tegen elkaar om de tortellini te vormen. Doe dit met alle rondjes.
- Breng een grote pan water met ruim zout aan de kook. Kook de tortellini, in porties, in 2 tot 3 minuten beetgaar. Ze gaan drijven, maar zorg dat ze niet te gaar worden. Hou ze apart en warm.
- Voeg de pesto toe aan de tortellini en roer voorzichtig door elkaar.
- Serveer de tortellini en pesto op een bord, strooi er wat pijnboompitjes en geraspte parmesaanse kaas over, garneer met een paar kleine basilicum blaadjes.