Ingrediënten (voor 6 personen)
Voor de bouillon
- Karkas van een flinke kip met vleugels en ander afval
- 2 takjes peterselie
- 2 takjes bladselderij
- 1 ui
- 1 flinke wortel
- Paar stukjes foelie
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 liter water
- 1 tl zout
- 1 tl geplette zwarte peperkorrels
- 1 kleine kipfilet
Voor de soep
- 1 pakje tomatensoep poeder (voor ¾ liter soep, 40 gram)
- 1 el bloem
- 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
- 1 tl sambal (oelek of bereide, naar smaak)
- ½ el goela djawa of bruine suiker
- 1½ el ketjap manis
- ½ tl laospoeder
- ½ tl ketoembarpoeder
- Klein handje vermicelli
- 1 kleine prei in ringetjes
Bereiding
- Hak het karkas in stukken. Doe alle ingrediënten, behalve de kipfilet, in een grote pan en breng het geheel langzaam aan de kook, daarna de temperatuur laag zetten. In 2- 2,5 uur laten trekken tot mooie bouillon. De laatste 20 minuten de kipfilet mee laten garen.
- De bouillon zeven en 1½ liter afmeten, de kipfilet bewaren, in stukjes scheuren en apart houden.
- Vermeng het soeppoeder met de bloem. Maak een papje van de tomatenpure, sambal, suiker, ketjap laos en ketoembar. Roer dit glad met het soeppoeder mengsel.
- Steeds wat bouillon toevoegen tot een makkelijk vloeibare massa ontstaat , bouillon aan de kook brengen en al roerend de massa toevoegen.
- Check de smaak, afslappen kan met wat overgebleven bouillon of gewoon water, hoger op smaak kan met de specerijen of wat extra soep poeder.
- Voeg het vlees, de vermicelli en de prei toe en laat een paar minuten zachtjes doorkoken tot vermicelli gaar is.
Voor een lichte simpele kippensoep kun je ook stap 1 t/m 5 overslaan. Breng de bouillon lekker op smaak, laat desnoods even inkoken, daarna stap 6.