Witloftartin met patrijs en gevogeltejus met aceto balsamico

Witlof tarte tatin

  • 4 st witlof
  • 4 pl bladerdeeg
  • 200 gr suiker
  • water
  • 4 eetl boter
  • Sinaasappelschil
  • Citroenschil

patrijs

  • 2 st rood poot patrijsjes
  • Vetspek in plakken

Gevogeltejus

  1. bruineer de kippenvleugels
  2. bak zonder te kleuren het bouquet (wortel, ui, prei, knolselderij)
  3. voeg dan wat tomatenpuree toe en ontzuur dit en blus het daarna af met de rode wijn
  4. voeg alles bij elkaar en laat dit rustig trekken (4 uur)
  5. passeer de saus en kook hem verder in tot sausdikte met wat rode wijn
  6. maak hem verder opsmaak met de aceto balsamico karamel en wat boterblokjes en eventueel nog wat aceto balsamico voor de smaak

Aceto balsamico karamel

  1. maak van wat suiker, honing en water een papje
  2. breng dit aan de kook totdat het een mooie donkere karamelkleur krijgt
  3. blus de karamel ( VOORZICHTIG!!!!! ) met de aceto balsamico tot dat hij niet meer bruist
  4. kook hem nog 1 keer op en laat hem dan afkoelen

Witlof tarte tatin

  1. Bak de over de lengte gehalveerde witlof goud bruin
  2. maak van de suiker en het water karamel (breng de suiker met het water aan de kook en kook net zo lang totdat de karamel goud bruin is)
  3. rol ondertussen het bladerdeeg iets uit en laat de oven voor verwarmen op 190º C
  4. Vet ondertussen ovenschaaltjes in met wat boter ( de schaaltjes moeten zo groot zijn als dat er twee halve stronkjes witlof inpassen)
  5. Giet daarna de karamel in de vormpjes en leg hierop de goud bruine witlof
  6. rasp er wat citroenschil en sinaasappelschil over
  7. en doe in elke vorm 1 eetlepel boter
  8. denk het af met bladerdeeg
  9. bak ze daarna af op 190º C voor ongeveer een ½ uur totdat het bladerdeeg mooi bruin is
  10. haal ze uit de vorm en leg ze dan op het bord betrooi ze dan met zout, peper en wat nootmuskaat

De patrijs

  1. Maak de patrijs panklaar door er de poten vanaf te snijden en het lange gedeelte van de rug
  2. maak van de pootjes mooie knotjes
  3. bak het karkas met de borsten mooi goud geel aan en beleg ze met het vetspek
  4. bak de pootjes aan en laat deze sudderen in een klein beetje opsmaak gebrachte gevogeltejus
  5. gaar de borsten verder in de oven en snijd ze daarna van het karkas
Gevogelte jus

  • 500 gr kippen vleugels
  • Winterpeen
  • Prei
  • Knolselderij
  • Uien
  • Tomatenpuree
  • Rode wijn

Aceto balsamico karamel

  • 2 eetl Honing
  • 100 gr suiker
  • 30 gr Aceto balsamico
  • Water

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie