Ingrediënten
Hoeveelheden zijn voor 6 personen
- 75 gram bloem
- 120 gram boter
- 1,5 liter bouillon (kippen of kruiden)
- 4,5 dl melk
- peper
- zout
- 1,5 teen knoflook
- citroensap
- 375 gram champignons
- 150 gram ui (fijngehakt)
Voor de croutons:
- 6 sneetjes wit casinobrood
- olijfolie
- knoflook
Voorbereiding
- Verwijder de champignonsteeltjes; snij de hoedjes in dunne plakjes. Bewaar de steeltjes.
- Smoor in een ruime pan in de hete boter de plakjes champignon tot ze zacht zijn. Schep ze eruit en hou ze apart.
- Laat nu de stelen, de knoflook en de gehakte ui in het achtergebleven vet glazig worden. Roer de bloem er door en laat in drie minuten gaar worden.
- Giet geleidelijk de bouillon in de pan; blijf roeren. Breng de soep aan de kook, laat deze 20 minuten pruttelen tot de champignonstelen zacht zijn.
- Wrijf de soep door een (roer)zeef of pureer op andere wijze. Giet de soep terug in de pan.
- Roer de melk erdoor en breng op smaak met peper, zout en citroensap. Laat nog 10 minuten doorpruttelen.
Croutons
- Knoflook uitknijpen en vermengen met olijfolie. Boterhammen besmeren met oliemengsel, evnetueel bestrooien met grof zeezout. In hete oven roosteren tot mooi lichtbruin. Korsten verwijderen en in mooie blokjes snijden.
Afmaken
- Roer de apart gehouden plakjes champignon door de soep, laat alles goed heet worden. Serveer direct met de croutons.