Voor 8 personen
Ingrediënten:
- 6 appels liefst elstar of jonagold
- 100 gramsuiker
- 50 gramboter
- 250 grampate brisee (Zie onderstaand recept)
Bereiden:
Verwarm de oven op 180 graden
- schil de appels , snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit
- smelt de suiker in een ovenvaste koekenpan (26 cm)op laag vuur.
- als de gesmolten suiker helemaal glad is, maar nog licht van kleur, kan de appel erbij:leg de partjes met de bolle kant naar beneden in de suiker.
- verdeel de boter erover en laat even verder stoven met het deksel op de pan, ongeveer 5 minuten of tot de boter gesmolten is
- daarna nog 5 minuten op het vuur laten staan zonder deksel tot het meeste vocht verdampt is., maar de appel wel begonnen is met karameliseren.
- rol het deeg uit tot een dunne lap(ongeveer ½ cm en leg dit over de appel. Probeer de randen in te stoppen. Prik met een vork een paar gaatjes in het deel.
- Bak de tarte tatin in ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart afkoelen in de vorm tot je hem omdraait . Niet te lang anders krijg je hem niet uit de vorm.
Basisrecept voor 320 gr pate brisee:
Ingredienten:
- 200 gram bloem (gezeefd) in een mengkom.
- 2 eetlepels suiker toe.
- snufje zout
- 100 gram boter
- 1 ei (middelgroot)
- Kneed met je handen tot een samenhangend deeg.
- Indien nodig voeg 1 eetl water toe.
- Laat het deeg even een halfuurtje rusten in de koelkast.