Tarte tatin

Voor 8 personen

Ingrediënten:

  • 6 appels liefst elstar of jonagold
  • 100 gramsuiker
  • 50 gramboter
  • 250 grampate  brisee (Zie onderstaand recept) 

Bereiden:

Verwarm de oven op 180 graden

  1. schil de appels , snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit
  2. smelt de suiker in een ovenvaste koekenpan (26 cm)op laag vuur.
  3. als de gesmolten suiker helemaal glad is, maar nog licht van kleur, kan de appel erbij:leg de partjes met de bolle kant naar beneden in de suiker.
  4. verdeel de boter erover en laat even verder stoven met het deksel op de pan, ongeveer 5 minuten of tot de boter gesmolten is
  5. daarna nog 5 minuten op het vuur laten staan zonder deksel tot het meeste vocht verdampt is., maar de appel wel begonnen is met karameliseren.
  6. rol het deeg uit tot een dunne lap(ongeveer ½ cm en leg dit over de appel. Probeer de randen in te stoppen. Prik met een vork een paar gaatjes in het deel.
  7. Bak de tarte tatin in ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart afkoelen in de vorm tot je hem omdraait . Niet te lang anders krijg je hem niet uit de vorm.

 Basisrecept voor 320 gr pate brisee:

Ingredienten:

  • 200 gram bloem (gezeefd) in een mengkom.Tarte tatin
  • 2 eetlepels suiker toe.
  • snufje zout
  • 100 gram boter
  • 1 ei (middelgroot)
  1. Kneed met je handen tot een samenhangend deeg.
  2. Indien nodig voeg 1 eetl water toe.
  3. Laat het deeg even een halfuurtje rusten in de koelkast.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie