Ingredienten voor 4 personen: Eindbereiding
- 2 kleine rijpe zoete meloenen
- 75 mI witte rum (naar smaak)
- 1 el rietsuiker
- zwarte peper uit de molen
- 1 limoen
- 12 blaadjes munt
- 1 rode grapefruit
- 1 kiwi
Eindbereiding
- 225 g bevroren blokjes mango
- 1 limoen
- 1 eiwit
- 1 el tafelsuiker
- 2 el sinaasappellikeur of zoete witte wijn
VOORBEREIDING
Meloenfrappé .
Halveer de meloenen en schep met een lepel de pitten eruit Draai met de parisienneboor bolletjes in verschillende maten uit het vruchtvlees. Voeg rum, rietsuiker een theelepel middel grof zeezout, zwarte peper, en rasp van 1 limoen toe. Kneus de munt blaadjes fijn tussen de vingers en meng door de meloen bolletjes Laat minstens 15 minuten afgedekt marineren in de koelkast. Schep met een lepel het overige vruchtvlees uit de meloen helften, sprenkel het sap van 1 limoen erover en bewaar afgedekt in de koelkast.
Grapefruit en kiwi .
SchiI met een scherp mes de grapefruits tot op het vruchtvlees af zodat aI het wit verwijderd is. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Schil de kiwi dun af en snijd in zes gelijke parten. Bewaar het fruit afgedekt in de koelkast.
EINDBEREIDING
Meloen pureren.
Pureer het meloen vruchtvlees (niet de bolletjes) in de blender op hoge stand tot het schuimig is.
Softijs van mango.
HaaI de bevroren mangoblokjes 3 minuten voor het bereiden uit de diepvriezer. Pureer ze in de kom met messen van de keukenmachine, met likeur, limoensap, eiwit en suiker fijn. Schep het ijs een keer om en mix nog enkele seconden tot het volkomen glad is. Bewaar het ijs eventueel nog maximaal 20 minuten in de diepvriezer.
PRESENTATIE
Rangschik de meloenbolletjes in het rond op diepe (gekoelde) borden, verdeel de grapefruitpartjes en kiwi erover. Schenk het meloenschuim erlangs. Lepel het softijs in het midden.
Opmerking:
Met betrekking tot het Mango sorbetijs kunnen we misschien beter gebruik maken van het recept van Kees Raat.
Ingrediënten:
- 250 gram Mango schoongemaakt gewicht en goed rijp en zoet.
- 25 gram citroensap
- 10 gram eiwit
- 10 gram witte wijnazijn en
- 350 gram suikerwater.
Alles bij elkaar en pureren en de ijsmachine in.
(1 mango schoongemaakt weegt ongeveer 500 gram is mijn ervaring.)
Basisrecept suikerwater:
- 600 gram water
- 350 gram suiker
- 50 gram dextrose.