Ingrediënten
Hoeveelheden zijn voor 4 personen
- 1 kaneelpijpje of 2 kleine
- 3 dl melk
- 4 eieren/groot
- 100 g suiker/fijn
- 1 tl vanille-essence
- 3 dl slagroom
- 2 appels/rinse
- 1 tl kaneel
- 50g boter
Bereiding
- doe de kaneelpijpjes en de melk in een pan en breng tegen de kook aan; neem de pan van het vuur; leg er een deksel op en laat het 20 minuten trekken
- klop de dooiers met de suiker dik en lichtgeel
- haal de kaneelpijpjes uit de melk; breng de melk weer tegen de kook aan en maak de custard verder af
Custard
- giet de melk (tegen de kook aan) a! roerend (met een houten lepel) bij het dooiermengsel
- giet het custardmengsel terug in de pan en laat onder voortdurend roeren zachtjes verhitten tot de custard de houten lepel net bedekt (PAS OP: laat vooral niet te lang verhitten, anders kunnen de dooiers schiften!!!)
- laat de custard afkoelen (het mengsel zal sneller afkoelen als ‘t in een bekken wordt gegoten); roer er de vanille en de ongeklopte room door
- zet de custard in de koeling
Kaneel-appels
- maak de kaneel-appels terwijl de custard afkoelt: schil de appels en snijd deze in kleine blokjes; schep de blokjes appel door de kaneel
- verhit de boter in een koekenpan en voeg het appelkaneelmengsel toe; roerbak tot de appel net gaar begint te worden; laat dit mengsel volledig afkoelen.
Afmaken
- draai het roomijs in de machine tot het dik is en voeg dan al draaiend en geleidelijk de afgekoelde appel toe
- draai door totdat het ijs klaar is.