Hutspot met klapstuk

Ingrediënten:

Klapstuk
Voor de boemboe

  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 tl gemalen komijn/djinten
  • 3 tl gemalen koriander/ketoembar
  • ½ tl trassi ( stukje)
  • 1 tl kurkuma/koenjit
  • 1 duimlengte gember, geschild en in schijfjes grote duim
  • 4 kemiri nootjes geroosterd
  • paar eetl. water
  • 1 eetl olie
  • Bovengenoemde ingredienten in keukenmachine tot pasta vermengen, water naar behoefte toevoegen.

Voor de stoof

  • 3 el olie
  • 1 kg klapstuk, of ander doorregen runderlappen in kleine stukken( Anders redden we het niet in 2 uur)
  • 2 el Geertjes sambal badjak( mag ook meer)
  • ca. 500 ml runderbouillon( iets minder mag ook, vlees moet net onder staan)
  • zout naar smaak
  • 2 salam blaadjes of laurier
  • 4/5 djeroek peroet blaadjes
  • 1 à 2 stengels citroengras/sereh gekneusd
  • 1 blik kokosmelk 400 ml

Bereiden:

  1. Maal de boemboe in de blender of keukenmachine tot pulp. Fruit hem dan in wat olie in een zware pan met dikke bodem aan.
  2. Wrijf het vlees in met de sambal en doe het bij de uitgebakken boemboe in de pan. Bak het vlees rondom bruin.
  3. Giet eerst bouillon erop, draai de gekneusde sereh in een losse knoop en voeg ze samen met de blaadjes salam en djeroek peroet aan de pan toe en breng de stoof zachtjes aan de kook.
  4. Giet de kokosmelk erop. Het vlees moet nu net onderstaan. Doe het deksel op de pan en laat het vlees op laag vuur zeker 3 uur stoven.

 

voor de hutspot

  • 1,5 kilo aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 1 kiloregenboog wortelen, schoon en klein gehakt
  • 750 gram uien, in halve ringen
  • scheutje olie
  • ca. 2 el Geertjes sambal badjak, of naar smaak
  • ca. 125 ml (een scheut) hete melk
    optioneel: kant en klare gebakken uitjes voor garnering

Bereiden:

  1. Kook de aardappels in 20 minuten gaar in gezouten water.
  2. Verhit een scheut olie in een wok of hapjespan. Fruit de ui hierin tot ze mooi glazig zien.
  3. Voeg de worteltjes toe en bak alles op laag vuur in ongeveer 20-30 min beetgaar. Roer er (naar smaak) 2 eetlepels sambal door.
  4. Giet de aardappels af en laat ze uitdampen. Stamp ze fijn. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Schenk zoveel hete melk erbij tot een smeuïge puree ontstaat. Schep de gebakken uien & wortels erdoor en dien op met klapstuk, sambal en eventueel gebakken uitjes.

Print Friendly, PDF & Email