Ingrediënten
Hoeveelheden zijn voor 4 personen
- 4 stuks hertenbiefstuk (à 180 gram )
- zoete kikkoman saus
- zoetstof
- 8 struikjes witlof (niet te groot)
- 1 dl rode port (goedkope)
- 4 plakjes Ardennerham
- pot wildfond
- roomboter
- peper
- zout
(Borden verwarmen)
Gebakken witlof:
- Aan 300 ml water, zoete kikkoman saus en zoetstof toevoegen. Hiervan een zoete saus maken.
- Witlof ontdoen van onderkant en vieze blaadjes. Halveren en bittere kern voorzichtig wegsnijden. Struikje moet wel heel blijven.
- In een koekenpan met boter eerst op platte kant witlof aanzetten tot goudbruin. Omdraaien op bolle kant, ketjap saus over de witlof gieten en afbakken totdat witlof zacht is en saus gecaramelliseerd is. Witlof af en toe draaien.
Rode portsaus:
- Rode port inkoken tot het een stroperige massa wordt.
- Wildfond toevoegen (200 ml) en opnieuw nog een beetje inkoken.
- Saus van het vuur en een klontje boter erbij en glad roeren.
Chips van Ardennerham:
- De plakjes op een ovenplaat met vetvrij papier of een siliconenmatje leggen en in een over op 200 graden afbakken tot ze krokant zijn.
Hertenbiefstuk:
- De biefstukjes in hete olijfolie om en om dichtschroeien, op een ovenplaat leggen en laten rusten.
- Vlees rose in de oven afbakken op 190 graden in ongeveer 7 tot 8 minuten.
Opmaak:
De groente in het midden op een warm bord leggen.
Het vlees trancheren en in een waaier op het bord leggen.
Ardennerhamchips insteken, takje bladselderie erop.
Rode port saus eromheen.