Cha Siu is een Chinees-Surinaams gerecht van geroosterd varkensvlees. Het vlees wordt geroosterd in de oven en krijgt een mooie donkerrode kleur.
Ingrediënten:
- 500 gram varkensvlees (mag doorregen zijn)
- 4 teentjes knoflook uit de knoflookpers of fijngewreven
- 2 eetlepels (25 gram) rode bonenpasta (lam joei, te koop bij de toko)
- 2 eetlepels vocht van de lam joei
- 1 afgestreken theelepel 5-kruidenpoeder
- 2 volle theelepels suiker
- zout naar smaak
- paar druppels rode kleurstof voor voedsel(toko)
- mespunt aji no moto (optioneel)
Bereiding:
- Was het vlees, dep het droog en zet de oven op 200 graden.
- Snij het vlees in langwerpige stukken in de lengte van het vlees.
- Maak een marinade van de ingrediënten en laat het vlees hierin trekken.
- Voeg de kleurstof toe en proef of het vlees zout genoeg is. Voeg eventueel nog zout toe.
- Het vlees moet worden geroosterd op een rooster in de oven met een bakplaat er onder om het vet op te vangen. Leg aluminiumfolie op de bakplaat, zodat je het later makkelijk kunt verwijderen.
- Het roosteren duurt minimaal 30 minuten op 200 graden.
- Draai tussendoor het vlees regelmatig om en smeer het steeds in met de marinade.
- Zodra het vlees mooi krokant is kan het uit de oven en in mooie stukjes worden gesneden.
Serveer bij de bami.