ngrediënten
Ingrediënten zijn voor 4 personen
Voor de groenten:
Neem ongeveer 150 gram schoongemaakte groente pp
- ½ bouillon tablet (kip- of groentetablet)
- 1 kilo gesorteerde groente van het seizoen bijv. worteltjes, koolraap, sperziebonen, courgette, aubergine, paprika (meerdere kleuren), geweekte kikkererwten ( 2 eetlepels), 3 ontvelde tomaten
- 1 kleine ui en 1 teen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
Specerijen:
- ¼ Kaneelstokje
- Mespunt kurkuma
- Paar draadjes saffraan
- Mespunt zwarte peper
Voor de couscous
- 200 gram couscous( tarwegries)
- 250 cc kokend water
- 50 gram boter
- ( volg de aanwijzingen op de verpakking )
Bereiding
De groenten
- kook de kikkererwten met 250 cc water en het bouillontablet
- maak de groente schoon en snijd ze in (grove) stukken
- snijd de ui en de knoflook heel fijn
- verhit de olie in een grote pan,
- voeg de ui en de knoflook toe, zachtjes bakken
- doe de harde groente ( wortel, koolraap, boontjes) met de specerijen in de pan, goed omscheppen
- kikkererwten, aubergine en kookvocht ( 250 cc)bij de groente doen 20 a 30 minuten koken
- de zachte groente toevoegen en max. 15 minuten meekoken
- het kaneelstokje verwijderen
- de peterselie en de koriander blaadjes fijnhakken
- beoordeel de dikte van de saus, anders nog wat water toevoegen
- ( het gerecht is vergelijkbaar met een te dikke soep)
- ( op smaak afmaken met zout of bouillontablet)
De couscous
- doe de gries in een kom en overgiet deze met 250 cc kokend water
- neem de zeef leg daarin een natgemaakte theedoek
- doe de gries over op de theedoek
- breng in een pan water aan de kook en stoom de gries boven het water
- stoom de gries gaar
- elke 5 minuten de gries losmaken met een vork
- luchtig mengen met een klontje boter
Afmaken
- Serveer de couscous met de groente en met harissa, een pikante saus van rode pepers en komijn (te vergelijken met sambal)