Haringsalade

Voor 4 personen

Ingrediënten:

EEND:
1 tamme eend ca. 2 kilo
1 gewassen citroen
1 ui gepeld
1 bos dragon
1 ui
witte peper, zout
1,5 dl Apostelhoeve Muller Thurgau

AARDAPPELS A LA TABATIERE:
350 gram vastkokende aardappels(geschild)
25 gram boter
0,4 dl melk
zout
5 kleine vastkokende aardappels,(ca 400g)
olijfolie
zout

KOMKOMMERSLA:
1 komkommer
1 tl mosterd
1 el azijn of citroensap

1 el dragonblad (fijn gesneden)
1 tl geraspte mierikswortel
2 el olijfolie
peper en zout

 
Bereiden EEND:(15 minuten)

 

Kijk de eend na op stoppels. Snijd de citroen in stukken en stop ze met ui en dragon in de buikholte van de eend.
Maak de opening dicht door met duim en wijsvinger het vetleren elkaar te drukken en dicht te steken met 7 houten prikkers.
Sla een stukje bindgaren om de bovenste prikker kruis het touwtje als een veter om de rest.

Leg tenslotte een knoop. bestrooi de eend rondom met peper en zout.

Zet een Romertopf een kwartier in koud water. Droog hem af. Plaats de eend in de pot.
Leg het deksel erop en zet hem twee uur in een koude (niet voorverwarmde) oven op 200C. Neem het deksel weg en laat nog 20 minuten nabruinen.
Schenk het braadvocht in een pannetje. Kook het in met de witte wijn.
Bereiden:AARDAPPELS A LA TABATIERE(20 minuten)

 

Maak van de 350 gram geschilde aardappels een stevige puree met boter en melk. Breng op smaak met peper en zout.

Schil de kleine aardappels en snijd ze in zeer dunne plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Plaats een gladde ronde steker van ca. 10cm op het papier, leg daarin dakpansgewijs een dun laagje aardappelplakjes.
Maak 8 van dit soort aardappelwaaiers.
Besprenkel met wat olijfolie en wat zout en schuif de bakplaat ca. 15 minuten midden in een voorverwarmde oven van 180C.

Laat afkoelen.
Spuit aardappelpuree op vier waaiers enge hierop de resterende waaiers.
Bak voor het serveren in circa 10 minuten goudbruin in de oven op 180C.

Bereiden KOMKOMMERSLA: (15 minuten)

Schil de komkommer, halveer in de lengte, verwijder de zaadlijsten, bestrooi met zout inzet een uur onderdruk weg.
Maak een saus van de mosterd, azijn (of citroensap), dragon, mierikswortel en olie.
Schenken lekvocht van de komkommer in een kom en maak aan met de saus. Breng op smaak met peper en zout.

 

Print Friendly, PDF & Email