4 Personen
Ingrediënten:
- 250g +beetje bloem
- 150 gr koude boter
- 4 eieren
- 1 el koude melk
- 300g groene asperges
- 150g crème fraîche
- 100g comté of gruyère
- Eetbare bloemen om te garneren
- Peterselie
- Bakbonen
- Bakpapier
Bereiden:
- Zeef 250 gr bloem op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Leg de boter in stukjes in het kuiltje en voeg 1 ei en een snuf zout toe. Kneed het geheel door elkaar en voeg geleidelijk de bloem toe. Voeg als alles gemengd is de koude melk toe en kneed het geheel zo kort mogelijk tot een soepel deeg. Verpak het deeg in verhoudfolie en laat ca. 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Haal het deeg ca. 10 minuten voor gebruik uit de koelkast. Vet een rechthoekige bakvorm in met boter. Rol het deeg uit, verwijder het bakpapier en leg het deeg in de ingevette vorm. Snijd het overtollige deeg aan de randen weg. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Bekleed de vorm met bakpapier, vul hem met bakbonen en bak de bodem ca. 15 minuten blind in de oven.
- Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges. Blancheer de asperges ca. 1 minuut in kokend water met wat zout. Giet af en laat goed uitlekken. Neem de deegbodem uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier. Leg de asperges op de deegbodem. Kluts de eieren met de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Schenk het mengsel over de asperges. Rasp de kaas eroverheen.
- Bak de quiche ca. 40 minuten in de oven. Garneer met de bloemen en de verse kruiden.
Uit: Foodies Magazine.