(Uiensoep)
4 personen
Ingrediënten:
- 600 g uien
- 1 teentje knoflook
- 1 liter gevogeltebouillon
- Tijm
- Laurier
- Zout
- 12 sneetjes brood
- 250 g Gruyèrekaas
Bereiding:
- Snijd de uien en het teentje knoflook fijn en fruit ze in wat olie tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn.
- Voeg de gevogeltebouillon toe met wat tijm en laurier. Kruid met wat peper en zout en laat nog een half uur koken
- Schik op elk bord drie sneetjes brood en strooi hier wat geraspte gruyèrekaas overheen.
- Als de soep klaar is giet dit dan over het brood met de kaas en dek de borden nog even af tot de kaas gesmolten is.

( Voor een knapperig kaaskorstje kun je de soepborden even onder de grill in de oven zetten)
Wijntip: Serveer hierbij een witte Penedès D.O. met rijping op het vat en op basis van de Xarel Lo of een gerijpte witte Château-Grillet A.O.C. zonder rijping op vat en gemaakt van de Viognierdruif.
Auteur: Michel Bras, Jean-Michel Lorain Boek: Volkskrant wereldkeuken Frankrijk.