Tarte Tatin met Kaki en Sütlaç

Tarte Tatin met Kaki

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 4 kleine kaki’s (kweeperen kan ook)
  • 1 vanillestokje
  • 4 vellen roomboterbladerdeeg
  • 50 gr suiker
  • 50 gr boter
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 steranijs

Bereiding:

  1. Was de kaki’s goed en snijd ze in partjes. Snijd vanillestokje in de lengte op en schraap met een mesje het merg eruit.
  2. Laad de vellen bladerdeeg ontdooien
  3. Doe de suiker in een ovenvaste koekenpan en laat karamelliseren. De truc is om niet te roeren, laat de suiker met rust. Als de suiker gekaramelliseerd is, roer je de boter erdoorheen en vervolgens de kokosmelk, de sternanijs en het vanillestokje en de merg. Laat ongeveer 2 min trekken tot een toffee.
  4. Leg de partjes kaki in een cirkelvorming patroon in de toffee.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Plak de vellen bladerdeeg met de vingers aan elkaar en snijd er een ronde lap uit ter grootte van de pan waar de kaki’s in liggen.
  7. Drapeer de lap over de inhoud en bak het geheel 25 min in de oven, of tot het bladerdeeg goudbruin is.
  8. Serveer de tarte -tatin omgekeerd, dus met de vulling naar boven. Zorg ervoor dat als je de taart omdraait, de randen echt goed los van de pan zijn.
  9. Snijd de taart in punten en serveer met een schaaltje Sütlaç

 

Sütlaç

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 200 gram Turkse rijst (merk Tosya)
  • 600 ml warme water
  • 1 liter melk, op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • Snuf zout

Bereiding:

  1. Spoel de rijst in een vergiet met koud water voor ca 2 min.
  2. Doe vervolgens de rijst in een pan, met dikke bodem
  3. Giet het water erbij, breng aan de kook en zet het vuur op midden hoog, blijf roeren
  4. Kook tot het water helemaal is weggetrokken is. Goed blijven roeren, zodat het niet aankoekt aan de bodem.
  5. Giet de melk al roerend en breng aan de kook.
  6. Zet het vuur wat hoger en blijf goed roeren, totdat het gaat indikken. Dit duurt zo 10 – 15 min.
  7. Voeg de suiker en een snuf zout, goed mengen en blijven roeren zo 5 min.
  8. Haal van het vuur, als het voldoende is ingedikt.
  9. Schep de sütlaç in schaaltjes en laat minimaal 2 uur in de koelkast staan.
  10. Serveer met wat kaneel erover,

Bron: Karsu Dönmez en Instagram

 

Print Friendly, PDF & Email