Voor 4 personen
- Taartdeeg Tante Fanny ( bladerdeeg)
- 4 Aluminium vormpjes
- Vetvrijpapier
- Rijst of bonen voor de vorm (blinde vulling)
- 12 Stuks lamsrack
Voor de bataat:
- 500 gr Zoete aardappelen (bataat)
- 100 gr Kruimelige aardappelen
- 1,5 dl Slagroom
- 50 gram Roomboter
Voor de gekarameliseerde uien:
- 2 grote zoete uien
- 200 gram suiker
Portsaus
- 375 ml rode port ( ½ fles )
- 2 lepels balsamicoazijn
- 1 lepel suiker
- 50 gram roomboter (ijskoud in blokjes snijden)
- 125 gram gewelde abrikozen, fijn gesneden
- Beukenzwammetjes
- Zonnebloemolie
Bereiding:
Bladerdeegvormpje:
- Verwarm de oven voor op 200 gr C.
- Vorm het deeg in aluminiumtaart vorm, bodem goed inprikken met een vork.
- Bekleden met vetvrij papier en steunvulling aanbrengen.
- Baktijd in 20 min gaar.
Bataatvulling:
- Schil de bataat en aardappelen en kook met zout in 20 min. gaar.
- Giet af en mix fijn met de slagroom en roomboter tot een gladde massa.
- De aarappelmassa in een spuitzak doen en in de gebakken bakjes spuiten.
Karameliseren van uien:
- Schil de rode ui en snijd in plakken van 1 cm.
- Verwarm de suiker droog in een pan tot karamel en blus af met 3 lepels water.
- Wanneer de karamel opgelost is stoof de ui plakken tot beetgaar en laat afkoelen.
- Dep de ui droog met keukenpapier en leg de gekarameliseerde ui op de bataatpuree.
- Opwarmen in de oven op 120 graden voor 10 min.
Rode portsaus:
- Port en balsamicoazijn inkoken tot ongeveer de helft. (regelmatig roeren) Dit duurt ong.15 tot 30 min.
- Fijn gesneden abrikozen toevoegen.
- Breng op smaak met suiker
- Monteer met ijskoude boter.
- Bak de beukenzwammetjes in zonnebloemolie goudbruin kruid met zeezout en peper.
Lamsrack:
- Lamsrack snijden
- Vlees bestrooien met zout en peper
- Bak op hoog vuur in de roomboter.
- Vlees uit de pan halen en warm houden onder aluminiumfolie.