Appeldroom, warme appel, rauw beslag

Voor 4 personen

Ingrediënten: Rauw beslag

  • 140 g bloem
  • 100 g roomboter
  • 80 g suiker
  • 75 ml melk
  • 3 g vanille extract 
  • zout

Bereiding:

  1. Verspreid de bloem over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 8 minuten in een oven van 160ºC.
  2. Laat de bloem daarna afkoelen.
  3. Klop in een kom de zachte roomboter samen met de suiker tot het mengsel licht van kleur is.
  4. Voeg de afgekoelde bloem, de melk, vanille extract  en een snufje zout toe. Mix alles goed door tot een lekker cakebeslag. 

Ingrediënten: Warme appel

  • 2 appels (elstar of jonagold)
  • 5 g suiker
  • 2 g speculaaskruiden
  • roomboter om in te bakken

Bereiding:

  1. Schil de appels en snij het in brunoise.
  2. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de appelstukjes samen met de suiker en speculaaskruiden tot ze zacht zijn en licht beginnen te karameliseren. 

Ingrediënten: Appelsorbet

  • 75 ml water
  • 90 g poedersuiker
  • 125 ml sap van granny smit
  • 0.5 citroen

Bereiding:

  1. Doe de suiker en het water in een pan.
  2. Breng het aan de kook en laat 2 minuten doorkoken.Laat de siroop helemaal afkoelen.
  3. Voeg het appelsap en het sap van de citroen aan de siroop toe en roer goed door.
  4. Laat 2 à 3 uur afkoelen in de koelkast. Schenk het mengsel in een ijsmachine. Laat de machine ongeveer 25 minuten draaien totdat je de gewenste consistentie hebt.
  5. Serveer het ijs onmiddellijk of doe het over in een bakje om het in de vriezer te bewaren.

Custard gel:

Ingrediënten:

  • 100 ml volle melk
  • 20 ml slagroom
  • 20 g suiker
  • 2 g vanille extract 
  • 2 g custardpoeder (bijv. van Koopmans of Dr. Oetker)
  • 1 g agar-agar

Bereiding:

  1. Meng de custardpoeder met een beetje koude melk tot een glad papje.
  2. Breng de rest van de melk samen met de slagroom, suiker en vanille aan de kook.
  3. Voeg de opgeloste custard toe aan de kokende melk en blijf roeren. Voeg vervolgens de agar-agar toe en laat minstens 1 minuut doorkoken.
  4. Giet het mengsel in een platte schaal of bak en laat ongeveer 1 uur afkoelen in de koelkast.
  5. Draai het daarna in een blender tot een homogene gel. Doe de gel in een spuitflesje of in een spuitzak.

Opmaak

  • 4 blaadjes munt
  1. Doe met een ijslepel cakebeslag op een bord. Verdeel de warme appelvulling erover.
  2. Spuit op verschillende plekken op het bord een dopje gel. Leg een kleine quenelle sorbet erbij. 
  3. Maak het af met een blaadje verse munt en serveer het direct.

 

Print Friendly, PDF & Email