Ingrediënten
Hoeveelheden zijn voor 6 personen
- 50 g boter
- 750 g uien
- in dunne ringen
- 2 tenen knoflook
- fijngehakt
- 45 g bloem
- 2 liter runder – of kippenbouillon
- 250ml witte wijn
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- zout en peper
- 12 sneetjes stokbrood
- 100 g gruyere geraspt
Bereiding
- Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de uien toe.
- Bak de uien op een laag vuur onder af en toe roeren vijfentwintig minuten, of tot de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karameliseren.
- Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf twee minuten roeren.
- Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng aan de kook.
- Voeg het laurierblad en de tijm toe en breng op smaak met peper en zout.
- Doe de deksel op de pan en laat vijfentwintig minuten zachtjes pruttelen.
- Verwijder het laurierblad en de tijm en proef of de soep goed van smaak is. Verwarm de grill voor.
- Rooster de sneetjes brood, verdeel ze over zes soepkommen en schep de soep erover.
- Bestrooi met de geraspte kaas en zet de soep onder de grill totdat de kaas goudbruin en gesmolten is.
- Dien onmiddellijk op.