Sinaasappel cake

Sinaasappelschillen zijn van nature vrij bitter, behalve als je ze kookt en boterzacht laat worden. Nog steeds zal je een licht bittertje proeven, want het blijft natuurlijk een sinaasappel, maar deze is zo aangenaam van smaak dat het perfect combineert bij deze cake. Er gaat dan ook ene hele gekookte sinaasappel in de cake. En de rest van de sinaasappelplakken worden in suikerwater gekookt totdat deze ook boterzacht zijn. Daarna gaat het beslag erover en doet de oven de rest van het werk. Met als resultaat een super smeuïge cake met een onweerstaanbare ‘sticky’ sinaasappellaag bovenop.

Ingrediënten:

  • 3 bio sinaasappels
  • 150 gr + 150 gr kristalsuiker
  • 100 gr water
  • 1,tl kaneelpoeder
  • 0,25 tl pimentpoeder
  • 6 eieren
  • 1 zakje (8 gr) vanillesuiker
  • 75 gr zonnebloemolie
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 100 gr amandelmeel gezeefd
  • Snufje zout door het meel

Bereiding:

  1. Leg 1 bio sinaasappel in een pannetje met water, zorg dat deze onder water ligt. Breng aan de kook en laat 30 – 45 minuten koken tot de sinaasappel boterzacht is. De tijd is afhankelijk van de grootte van de sinaasappel. Haal daarna met een tang uit het kokende water en laat volledig afkoelen.
  2. Snijd de 2 andere bio sinaasappels in dunne plakken. Doe dit met een scherp mes of een mandoline. De kontjes zonder vruchtvlees kun je weggooien.
  3. Meng 150 gram kristalsuiker met het water en de kaneel- en pimentpoeder in een vuurvaste pan van circa 24 cm. Breng aan de kook en laat de suiker al roerende smelten. Leg daarna de plakjes sinaasappel dakpansgewijs in het vocht en laat het suikerwater 15 minuten zacht koken, zonder deksel. Ze moeten wel redelijk gaar zijn. Mocht het water te snel verdampen doe er dan wat bij.
  4. Klop ondertussen de 6 eieren met 150 gram kristalsuiker en de vanillesuiker voor 10 minuten met de (stand)mixer tot een extreem luchtig mengsel.
  5. Verwarm ook de oven voor op 180 graden. Boven en onder warmte.
  6. Maal de gekookte, en volledig afgekoelde, sinaasappel fijn tot een puree in de keukenmachine of blender. Spatel daarna rustig de sinaasappelpuree en zonnebloemolie beetje bij beetje door de geklopte eieren en spatel vervolgens het zelfrijzende bakmeel zout en het amandelmeel erdoor tot alles goed gemengd is.
  7. Als de sinaasappelplakjes 15 minuten hebben gekookt zet je het vuur uit. Vet de randen van de pan met een kwastje met zonnebloemolie. Verdeel daarna het beslag gelijkmatig over de gekookte sinaasappelschillen (inclusief het suikervocht, dit komt allemaal goed).
  8. Zet ovenschaal in de oven en bak de omgekeerde sinaasappelcake voor circa 40 minuten in de oven tot de binnenkant helemaal gaar is. Steek een satéprikker in het midden om te testen. Als deze er droog uitkomt is de sinaasappelcake gaar.
  9. Haal de pan daarna uit de oven en leg een groot bord of een platte schaal erop. Doe ovenhandschoenen aan en pak de pan met het bord stevig beet en draai het geheel in één ruk om. De sinaasappelcake zal nu op het bord vallen waardoor de sticky sinaasappelplakjes bovenop zulen komen. Laat de sinaasappelcake iets afkoelen en serveer ‘m idealiter lauw. Lekker met kaneelroom erbij.

Geen vuurvaste/gietijzeren pan (zie tip in inleiding) in huis? Je kunt de sinaasappelplakjes ook koken in een koekenpan. Hevel de plakjes daarna over (voorzichtig met een tang of spatel) in een ovenschaal of bakvorm van 24 cm doorsnede. Schenk daarna het overgebleven suikerwater over de plakjes.

Je kunt de sinaasappelcake tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email