Kruidige appelcake met ijs

Ingrediënten voor 4 personen

  • 90 gram boter, op kamertemperatuur in blokjes
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 125 gram zure room
  • 2 flinke Elstar appels, geschild en klokhuis verwijderen, partjes van 1½ cm
  • 1 Granny smith, idem bewerken
  • 130 gram rietsuiker
  • 1 eetlepel mixed spice of koekkruiden

Bereiding:

  1. Doe de boter en kristalsuiker in een kom. Klop op halfhoge snelheid tot een licht, luchtig mengsel. Voeg beetje bij beetje de losgeklopte eieren en de vanille toe tot alles goed is gemengd. Zeef het bakmeel met het zout en voeg het afwisselend met de zure room in verschillende porties aan het botermengsel toe. Schakel de mixer uit zodra alles is gemengd.
  2. Vet de cakevorm goed in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Stort het beslag in de cakevorm en zet opzij.
  3. Doe alle appelschijfjes in een kom. Meng de rietsuiker met de specerijen en schep het door de appelschijfjes. Verdeel de appel over het beslag
  4. Bak de cake in de oven (160 graden) 50 minuten tot het beslag gerezen is en de krokant, stevig en goudbruin. Test op gaarheid met een prikker of schud de vorm: de bovenkant mag niet meer wiebelen.
  5. Haal de vorm uit de oven en laat hem 30 minuten staan voordat de cake uit de vorm kan.

Serveer de cake op kamertemperatuur. Snijd hem met een kartelmes om te voorkomen dat de appelschijfjes scheuren.

 

Print Friendly, PDF & Email