Nagerecht voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 150 gr. Bruine basterd
- 50 ml water
- 100 ml slagroom
- 50 gr roomboter
- 100 gr gedopte pistachenoten
- 2 el fruitige olijfolie
- 6 verse vijgen
- 2 el rietsuiker
- 2 el roomboter
- 8 el crème fraiche
- 4 el gerijpte aceto balsamico
Bereiding:
- Butterscotchsaus. Breng de basterdsuiker samen met het water aan de kook en laat de suiker volledig oplossen. Voeg e slagroom toe en breng aan de kook. Klop de boter door de saus en laat 2 minuten zachtjes koken. Laat de saus afkoelen en bewaar deze in de koelkast.
- Pistachekruim. Rooster de pistachenoten 2 minuten op middelhoog vuur in een droge koekenpan. Stamp ze tot kruim in een vijzel en roer er de olijfolie door.
- Vijgen bakken. Veeg de vijgen schoon met keukenpapier en halveer ze over de lengte. Bestrooi de snijkant van de vijgen gelijkmatig met de rietsuiker. Laat de boter smelten in een antiaanbakpan. Leg de vijgen met de besuikerde kant in de boter en bak ze 2 minuten op middelhoog vuur tot de suiker karamelliseert.
Presentatie. Verdeel drie halve vijgen over het bord. Schenk er de butterscotchsaus bij en enkele druppels aceto balsamico. Lepel er losgeroerde crème fraiche met pistachekruim langs.