Ingredienten
- 4 even grote sukadelapjes
- 50 gram boter, olijfolie
- 1 sjalot
- 1 tomaat
- laurierblaadjes
- knoflook
- kruidnagel
- peper en zout
- plak ontbijtkoek
- 5 dl runderbouillon van tablet
- bindmiddel
|
Bereidingswijze
- Verhit een mengsel van boter en olie.
- Breng het vlees op smaak met zout, peper uit de molen en kruidnagel.
- Bak het aan beide zijden op middelhoog vuur.
- Voeg de gesnipperde sjalot, knoflook, de 2 blaadjes laurier, en wat later de 2 helften tomaat en de blokjes koek.
- Voeg de bouillon met zoveel water toe, dat het vlees onder staat.
- Laat het vlees tenminste op laag vuur minstens 2.5 uur sudderen!
Voor het opdienen
- De jus zeven en ze binden met wat bindmiddel.
- Eventueel een zuurtje aanbrengen in de vorm van azijn (balsamico)
- Maak hiervan in een beweging over hutsbol en anschijvie een jusspiegel rondom het gerecht!
Anschijvie
Geschreven door Ramon Beuk
Dit recept is bestemd voor 4 personen. |
Ingredienten
- 600 gram kruimige aardappelen (woudster)
- 250 gram fijn gesneden andijvie
- 4 eidooiers
- zonnebloemolie
- 500 gram paneermeel
- 100 gram fijne blokjes ontbijtspek
|
Bereidingswijze
- Stamp de gekookte aardappelen of pureer ze, voeg de eidooiers, de gesneden andijvie toe en roer alles goed door elkaar.
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Maak platgedrukte ballen ervan en vorm een schijfje.
- Laat de puree in de koelkast opstijven tot het vlees klaar is.
- Druk de pureeschijven in het paneermeel en bak ze vlak voor het opdienen in een laagje olie op laag vuur aan elke kant 6 minuten!
- Serveer de uitgebakken spekjes er los overheen
|
Hutsbol
Dit recept is bestemd voor 4 personen. |
Ingredienten
- 500 gram kruimige aardappelen
- 300 gram gele wortel, rode ui, pastinaak
- zout en peper
|
Bereidingswijze
- Zet de stukken aardappelen op met de in kleine stukjes gesneden wortel, uien en pastinaak en zout.
- Giet het af maar vang het vocht op.
- Stamp het geheel met de stamper en roer het goed door elkaar.
- afmaken met peper en nog wat verdunnen met vocht.
- Vorm er mooie ballen van met een kuiltje bovenin!
Piccalilly
Dit recept is bestemd voor 3 potten. |
Ingredienten
- 600 gram groenten van wat voor handen is b.v. komkommer, paprika, broccoli, bloemkool, koolrabi, boontjes, rode uien enz.
- 30 gram gemalen mosterdzaad
- 40 gram bloem
- 1 el koenjit
- 1 theelepel kerrie
- 4 eetlepels suiker
- 1 teentje knoflook
- 1 el gembersiroop
- 1 el olie
- 1/2 liter natuurazijn
- 75 gram zout
|
Bereidingswijze
- In een grote pan 2 liter water met het zout aan de kook brengen
- Groenten toevoegen en als het water weer kookt 5 min knappend gaar koken
- In een vergiet de groenten onder koud stromend water afspoelen
- Groenten goed af laten koelen.
- In een kom doen: mosterdpoeder, bloem en de suiker en goed door elkaar mengen.
- Knoflook pellen en erboven uitpersen.
- Al roerende gembersiroop, olie en ca 3 el azijn toevoegen, blijven roeren tot een glad papje ontstaat, nog 3 à 4 el erdoor roeren.
- In de pan van de groente de rest van de azijn aan de kook brengen,
- Een beetje van de azijn door het papje roeren en heel gauw bij de kokende azijn doen, goed roeren over de bodem en laten binden tot een gladde pap.
- Iets laten afkoelen en de groenten erdoor scheppen.
- In de tussentijd of ervoor zijn de 3 potjes uitgekookt met soda, en nagespoeld en op de kop op een schone doek gezet.
- Piccalilly in de potten scheppen,
- Potten afsluiten en op zijn kop op de doek zetten!
|
|
|
|