ngrediënten
Hoeveelheden zijn voor 10 personen
- 1,5 kg gerookte ham
- 2 sinaasappels,sap en geraspte schil
- 2 el dunne honing
- 1 tl foelie gemalen
- 1 tl gemberwortel geraspt
- 125 g kumquats, in plakjes gesneden
- 1 el kruidnagels
- 3 tl maizena
Voorbereiding
- Week de ham een nacht in een kom water. Laat de ham uitlekken, leg hem in een pan en bedek hem met water.
- Breng het geheel aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de ham 30 minuten zachtjes koken. Laat de ham uitlekken en afkoelen.
- Snijd het zwoerd van de ham maar laat er een laagje vet aan.
Bereiding
- Snijd het vetlaagje met een punt van een mes ruitvormig in. Verwarm de oven voor op 190°C. Leg de ham in de braadslee.
- Meng in een kom het sap en de sinaasappelrasp, de honing, de foelie en de gember. Wrijf wat van dit mengsel op de ham en bak hem 30 minuten in de oven.
- Haal de ham uit de oven en wrijf opnieuw met het mengsel in. Leg de plakjes kumquat op de ham, prik ze vast met de kruidnagels.
- Zet de ham weer in de oven en bak hem nog 30-40 minuten tot hij goudbruin en zacht is.
- Leg de ham op een serveerschaal.
- Schenk 2 dl water in de braadslee en roer de aanbaksels los. Schenk het vocht in een pan. Leng de maizena aan met de rest van het honingmengsel en roer het door het braadvocht. Breng aan de kook en laat de saus 1 minuut binden. Serveer dit bij de ham.